ellenőriznek a hatóságok

2019.08.13. 07:00

Súlyos bírságra számíthat, aki nem irtja ki kertjéből a parlagfüvet

Komoly terhelést jelent a gyomnövényre allergiásoknak a parlagfűpollen egyre magasabb koncentrációja.

Marton Attila

Hétfőn a Dunántúl keleti területein már jellemzően magas szintet ért el, többfelé nagyon magas pollenterhelésre lehet számítani a következő napokban – közölte a Nemzeti Nép- egészségügyi Központ.

Hozzátették, a meteorológiai előrejelzés szerint a kedden érkező csapadékzóna átmenetileg várhatóan valamelyest csökkenteni fogja a parlagfű pollenkoncentrációját, ugyanakkor a zivatarokat megelőző, hirtelen feltámadó viharos szél jelentősebb mennyiségben is szállíthatja a gyomnövény virágporát.

Július elsejétől a vegetációs időszak végéig – általában október közepéig – végez helyszíni ellenőrzéseket a Veszprém Megyei Kormányhivatal. Ezek célpontjai elsősorban az előző évek tapasztalatai alapján fertőzött területek, valamint az állampolgári bejelentések alapján azonosított ingatlanok.

Kérdésünkre közölték, idén eddig tizenkét eljárást indítottak a parlagfű elleni védekezési kötelezettség elmulasztása miatt, és a hivatal eddig 20 közérdekű védekezést rendelt el összesen 20,6 hektáron. 15 ezer forinttól ötmillió forintig büntethetik azt, aki nem gondoskodik területe parlagfű-mentesítéséről. Újdonság, hogy a hatóság már június 30-a előtt is büntetheti a védekezést elmulasztó földhasználókat – írta kérdésünkre a kormányhivatal.

A parlagfű pollenje a gyomnövényre érzékenyeknél szemviszketést, könnyezést, orrfolyást, orrdugulást, torokkaparást és tüsszögést okozhat.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában