Erzsébet királyné

2019.05.13. 07:00

Sümegen keresztet állítottak a királyné emlékére

A Sümegi Városvédő és -szépítő Egyesület Erzsébet királyné emlékre állított keresztet a sarvalyi és sümegprágai elágazóban.

Tóth B. Zsuzsa

A keresztet felajánlója, Barsi Balázs atya szentelte fel, és Isten áldását kérte rá Fotó: Tóth B. Zsuzsa

A kereszt ünnepélyes avatási ünnepségére a sümegprágai Kalász egyesület énekelve érkezett. Az ünnepségen fellépett a Szegedy Róza Női Kar, a keresztet Jagicza Attila erdőmérnök leplezte le.

Barsi Balázs atya beszédében Szent Kristóf példáján keresztül érzékeltette, hogy milyen nagy hatással bírtak régen a keresztek – Európa ma gyűlöli a keresztet, a karácsonyt, mert nem tud szeretni, áruba bocsátotta azt. Megijedünk a szeretettől, mert a világot teremtő Isten szeretetét nehéz elfogadni. A gyerekek prostituálódnak, felhasználják a szerveiket, de melyik állam lép fel ez ellen? És ők beszélnek emberi jogokról? Amíg az ember a hatalomra épít, háború háborút fog követni. Az a keresztény, aki ezt megérti. Akkor a keresztény egy drámai lény. Ha nincs örök élet, akkor megéri? De van! A szeretetben van jelen az ingyenesség. Nem lehet valakit valamiért szeretni. Csak azért lehet, mert van. Nem a tulajdonságokért. Erről szól a kereszt, a nagypéntek a húsvét, a karácsony. Hogy az a végtelen súlya, amelyet Kristóf nem tud elviselni, a végtelen isteni hatalom a szeretet gyöngesége. Azért mondja Szent Pál, hogy amikor gyönge vagyok, akkor vagyok erős. Amikor nem ütök vissza, nem szólok vissza. A rossz logikáját nem követem.

A kereszténység nem egy vallás, hanem maga az ember megváltása. Isten gyöngesége erősebb az emberek erejénél – mondta az atya, és Isten áldását kérte a keresztre.

Erősödjön általa a hit, gyarapodjanak a jó cselekedetek, tanuljuk meg, hogy a hatalom nem létezik, csak a szolgálat. Az ünnepségen Erzsébet királyné életútját Pappné Szabó Csilla elevenítette fel. A megemlékezés koszorúját Tanai Károlyné, az egyesület tiszteletbeli elnöke és Szabó Jánosné alelnök helyezte el.

A keresztet felajánlója, Barsi Balázs atya szentelte fel, és Isten áldását kérte rá Fotó: Tóth B. Zsuzsa

Az egykori Erzsébet-emlékhely közelében a mai emlékhely kialakítását a városvédő egyesület karolta fel, de sokan segítettek adományokkal, munkával. A most állított keresztet Barsi Balázs ajánlotta fel, felújítása után a ferences templomból került az emlékhelyre.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában