Szépülő vár és város

2019.03.18. 11:00

Sümegen úgy vélik, több oldalról kell megközelíteni a fejlődést

Számos megvalósításra váró és folyamatban levő projekt kapcsolódik a város nevéhez. Ipari és idegenforgalmi fejlesztések várhatók, amelyek kihatnak a település jövőbeni fejlődésére is.

Tóth B. Zsuzsa

A Tarisznya-várnál hamarosan elkészül a középkori piac, amely lecsalogatja a várból a településre a turistákat

Fotó: Tóth B. Zsuzsa/Napló

Mindezt a nemrég tartott szimpózium résztvevői is megerősítették. Végh László polgármester elmondta, a folyamatban levő projektek egyike a Mogyorós-domb látogatóközpontját érinti. Onnan vezet majd a városba egy tanösvény az úgynevezett Sintérlapi kőfejtő mellett. A projektben a város együttműködik a Balaton-felvidéki Nemzeti Parkkal, amely szintén sikeresen pályázott, így a két terület feltárási lehetőségei előtt is zöld az út.

A Tarisznya-várnál hamarosan elkészül a középkori piac, amely lecsalogatja a várból a településre a turistákat Fotó: Tóth B. Zsuzsa/Napló

– A jövőben ugyancsak kooperálunk. A belvárosban az Afrikárium bővítése szintén szerepel a projektben. A különleges gyűjteménynek helyet adó múzeum olyan helyiséggel egészül ki, amely a környékbeli vadakat mutatja be. Továbbá a Ramassetter-ház és a régi mozi között levő udvaron Kocsis Lajos gyűjteményére alapozva egy kőtárat alakítunk ki. A tanösvény végpontja a Fehér-köveknél lesz majd, ott kilátóterasz épül, amely a pannonhalmihoz hasonló létesítmény lesz – mondta a polgármester. Hozzátette, hogy a középkori piac kivitelezése a küszöbön áll. A Tarisznya-vár környékén készül a másik projekt. Annak egy része a jelenlegi belvárosi piac korszerűsítése. A területen térköveznek, áprilisban pedig elkezdődhet a munka a Tarisznya-vár környékén is. – A fejlesztéssel megszépülő Tarisznya-vár és a középkori piac a várbirtok látogatóit becsalogathatja majd a belvárosba. Amellett az ütemezés ugyancsak kiváló, hiszen a Püspöki palota felújítása is tart, augusztus óta. Várhatóan nyár végén újra kinyithat a palota. Ezért lesz fontos mellette a középkori piac – hangsúlyozta a polgármester. Szerinte a város rendezvényei, a fesztiválok sokakat vonzanak, felpezsdítik a belváros idegenforgalmát is. Keresik a megoldást arra, hogy a sümegiek odafigyeljenek környezetükre, és ne legyen szemét a város határában sem. Az épületek elenyésző része önkormányzati tulajdon, nagyrészt magánkézben vannak. Jelentős anyagi terhet jelentene, de dolgoznak azon, hogy az önkormányzat pénzzel támogatná a homlokzatok felújítását.

A fórum résztvevői leszögezték, fontos a műemlékek karbantartása, hogy azok vonzóak legyenek a turisták számára. Nagy jelentőségük van a programoknak a várban és a városban egyaránt. Szó volt továbbá arról, hogy a Vároldal-dűlő ültetvénye egy nemzetközi örökségvédelmi program része lett. A sümegi vár és a palota közötti szőlőterületet sokan ismerik. Mostanra összekapcsolta a turizmust, az örökségvédelmet és a borturizmust. Mivel már védett a terület, ha kérdezik, elmondhatják, hogy itt született Entz Ferenc, itt élt a Ramassetter, a Gerzsó, a Rosti család, amelyek kertészettel, szőlészettel, borászattal foglalkoztak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában