augusztus 20.

2018.08.21. 15:00

Szent István királyunk emlékét ünnepelte egész Veszprém megye

Veszprém megyében is megemlékeztek államalapító Szent István királyunkra augusztus 20-án.

veol.hu

Tisztelgés a veszprémi várban, István és Gizella szobránál

Szinte az egész országban nincs az ünnephez méltóbb helyszín, mint a királynék városa – mondta el augusztus 20-i beszédében Orbán Balázs államtitkár hétfő este a várban tartott városi ünnepségen.Veszprém különleges helyet foglalt el első királyunk életében, igazi Szent István-i családi fészek volt, államalapítónk itt szilárdította meg uralmát, s innen vált visszafordíthatatlanná az évtizedek óta zajló államépítő munka, mutatott rá Orbán Balázs parlamenti és stratégiai államtitkár hétfőn a Szent István király és Gizella királyné szobránál tartott ünnepségen.

A beszédet követő ünnepi műsorban Sebestyén Márta, Andrejszki Judit és Szabó Zoltán középkori énekeket, népdalokat, megzenésített imákat adott elő, valóban ünnepélyessé emelve az augusztus 20-i megemlékezést. Olvassa el a részleteket!

 

Szent István útmutatása mentén – Az államalapítást ünnepelték Pápán

A válságba került Európa számára az erős és folyamatosan erősödő Közép-Európa, és vele együtt Magyarország teremti meg a megmaradás bázisát – jelentette ki a Szent István király tiszteletére rendezett pápai ünnepségen Takács Szabolcs Veszprém megyei kormánymegbízott.

Takács Szabolcs hozzáfűzte, Szent István nemcsak államot hagyott ránk, nemcsak a közigazgatás alapjait és a keresztény kultúránk gyökereit fektette le, de országot és nemzetet is teremtett, amit a vallás tartott meg, az egységes hit kovácsolt össze. Olvassa el a részleteket!

Fotó: Polgár Tibor / Napló

A Laczkó Dezső Múzeum kertjében szentelték fel az új kenyeret

A múzeumkertben szentelte meg a Magyarok Kenyerét augusz­tus 20-a alkalmából Nagy Károly kanonok hétfő délután.

Az ünnepségen a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara Veszprém Megyei Szervezetének alelnöke, Szabó Miklós elmondta, a Magyarok Kenyere program idén lépett nyolcadik évébe, s egyre népszerűbb: ezt mutatja, hogy 2017-ben majdnem négyezer hazai és határon túli magyar gazda adományozott összesen 628 tonna búzát, melyből a közreműködő malmok 380 tonna lisztet őröltek, és fordítottak a rászoruló gyerekek megsegítésére. Idén tart még az adománygyűjtés, mondta el az alelnök, és bíznak benne, hogy a tavalyi számokat is meghaladják. Olvassa el a részleteket!

Nagy Károly megszenteli a kenyereket

Fotó: Pesthy Márton / Napló

 

Erős és biztonságos Magyarország – Ünnepség Tihanyban

Erős, büszke európai ország hazánk, amelyben biztonságban élhetünk, és a Szent Istváni hagyományokat folytatja, amely garanciát ad arra, hogy a következő ezer esztendőben is fenn áll Magyarország, hangsúlyozta Kontrát Károly, a település és a térség országgyűlési képviselője augusztus 20-i ünnepi beszédében Tihanyban, a Mádl Ferenc téren.

Fotó: Pesthy Márton / Napló

-Minden olyan ünnep, amely nemzeti értékeinkre, magyarságunkra irányítja a figyelmet nagyon fontos számunkra, hiszen ma olyan időket élünk, amikor a nemzetnek, a nemzethez való tartozásnak, a hazafiságnak sokkal nagyobb jelenősége van, mint néhány évtizeddel ezelőtt, szólt az ünneplőkhöz az országgyűlési képviselő. Kontrát Károly hozzátette, államalapító Szent István királyunk olyan kiemelkedő történelmi személyiség volt, akinek köszönhetjük, hogy Európához tartozunk, hiszen a kereszténység felvételével az államszervezet kiépítésével a keresztény Európához csatlakoztatta Magyarországot. A politikus kiemelte, István király szigorú ember volt az írások szerint, mert szigorú törvényeket hozott, amelyeket be is tartatott, és olyan életformát valósított meg, amelyben a hitnek és a törvényességnek kiemelkedő szerepe volt. Olvassa el a részleteket!

Szent Istvánra emlékeztek Devecserben

A város önkormányzata és a könyvtár – és művelődési ház közös szervezésben ünnepséget tartott Szt. István államalapító királyunk emlékére. Az ünnepi szentmisét követően az aratómenet átvonult a belvárosi rendezvény térre. Az ide érkezőket a helyi Ifjúsági Fúvószenekar játéka fogadta, Ormándlaky Péter karnagy vezetésével. A megjelenteket Szente – Takács Anna intézményvezető köszöntötte. A Himnusz elhangzása után Nagy Nándor Richárd főtisztelendő, plébániai főkormányzó megáldotta a búzakoszorút, melyet Rosta Zoltán virágboltja kötött – Vági Imre gazdaságában termett, s felajánlott búzaszálaiból. Az új, s megszentelt kenyeret a város kemencéjében Borbély Csabáné iskolai szakácsnő és munkatársai sütötték. Ferenczi Gábor polgármester köszöntőjében emlékeztetett Szt. István király történelmi jelentőségére, s hangsúlyozta, hogy augusztus 20 – a ez mellett az új kenyér ünnepe is.

Dávid Eszter énekel, mögötte az irodalmi csoport tagjai. ( A műsort szerkesztette és betanította Nyárs Hajnalka pedagógus) Fotó: Czeidli József

Dr. Németh Ákos Pál alpolgármester ünnepi beszédét így kezdte: „Kedves ünneplők, kedves barátaim! A megszólítás nem véletlenszerű, mert akik mi itt vagyunk, mindannyian a keresztény államot ünnepeljük, mindannyian a magyar keresztény állam részei és barátai vagyunk.” Továbbá elmezte a magyar, a keresztény és az állam hármas egységét. Arról is beszélt, hogy a mai ünnep nem is lehetne aktuálisabb, nem is is lehetne erősebb tűzoszlop, mint napjainkban. A beszédét a szónok értékes gondolatokkal zárta: „ Az állam biztonságot, a kereszténység hitet, a nemzeti öntudat akaratot, a kenyér életet ad: e négy birtokában a magyar nemzet örök.” Kedves színfoltja volt az ünnepségnek az általános iskola alsó – tagozatos tanulóiból álló irodalmi csoport műsora, melyben a gyerekek felidézték Szt. István király alakját és a magyarságot megtartó, s évezredekre kiható tetteit. Most is csodálatos hangján szólaltatta meg Dávid Eszter, Oláh Ibolya: Magyarország című dalát. A Szózattal ért véget a városi ünnepség, majd a könyvtár – és művelődési ház dolgozói kosarakkal kezükben körbe járva szétosztották Devecser új kenyerét.

Czeidli József

Ünnep az Instagram-on!

A közösségi médián keresztül Veszprém megye különböző pontjain tartott ünnepségeket is figyelemmel kísérhettünk:

Csopak

 

.

Balatonalmádi

 

Balatonfüred

 

Balatonfüred

 

Veszprém

 

Te is lefotóztad vagy levideóztad a tűzijátékot? Küldd el nekünk felvételeidet a [email protected]-ra, és éljük át együtt augusztus 20. legszebb pillanatait!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában