egészségközpont

2018.11.02. 07:00

Tapolcán tesznek a lélek egészségéért

A Lelki Egészségfejlesztési Központ (LEK) legutóbbi programja Szondi Máté klinikai szakpszichológus előadása volt Jelen vagy az életedben? címmel. Ennek kapcsán beszélgettünk Magvas Zoltán szakmai vezetővel.

Tóth B. Zsuzsa

Magvas Zoltán szakmai vezető szerint sok segítséget nyújtanak a központ szolgáltatásai Fotó: Tóth B. Zsuzsa

Mint megtudtuk, a LEK ingyenes programjai széles spektrumával áll a város és a kistérség lakói rendelkezésére. Ősz elejétől elkezdődtek az egyéni pszichológiai tanácsadások, a csoportok között elindult a gyászfeldolgozó csoport, amelyhez még lehet csatlakozni. Hamarosan elindul egy depressziót kezelő csoport, amely a megelőzés fontosságát ugyancsak szem előtt tartja majd. A foglalkozásokra pszichiáter várja az érdeklődőket, akik között már ott vannak a pszichiátriáról kikerültek is utógondozásuk révén. A program fontos része a drogprevenció, az általános iskolásoknak ötödik osztálytól kezdődően tartanak majd foglalkozásokat, de a szülők felé is nyitnak majd. Továbbá ezzel kapcsolatban kortárs segítő képzést indítanak, várják a diákok jelentkezését, akik hidat képezhetnek a szakértők és a fiatalok között. A tervekben szerepel továbbá kiégés elleni tréning pedagógusoknak és egészségügyi dolgozóknak.

Magvas Zoltán szakmai vezető szerint sok segítséget nyújtanak a központ szolgáltatásai Fotó: Tóth B. Zsuzsa

Pályaválasztási tanácsadással várják a hetedik–nyolcadikosokat, akik teszteket töltenek ki, amelyeket aztán értékelnek.

A baba-mama klubban legközelebb Baráth Anna logopédus vár mindenkit egy beszélgetésre. A Szólj hozzám, kicsim című program keretében a beszédfejlődés, kisgyermekkori beszédfejlesztés kerül középpontba november 14-én 16 órakor a Ringató Bölcsődében. Időközben ingyenes előadásokat is szerveznek, azokra mindenkit hívnak. Legközelebb Hevesi Krisztina szexuálpszichológus beszél a XXI. századra jellemző szexualitásról, illetve a mentálhigiénéről november 30-án, 17 órakor a Tamási Áron Művelődési Központban. További előadások lesznek még például a drog és gyermeknevelés témáit körbejárva – tudtuk meg a szakmai vezetőtől.

A LEK működését a Szociális és Egészségügyi Alapellátási Intézet pályázta meg, a központ az Egészségfejlesztési Iroda részeként, de attól függetlenül működik. Míg előbbi inkább a mozgásfejlesztéssel, addig utóbbi a lelki egészséggel foglalkozik.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában