Lövészet élesben

2019.06.01. 14:00

Tartalékosoknak tartottak gyakorlatot a Bakonyban

Éles pisztolylőgyakorlaton vettek részt a Veszprém megyei önkéntes területvédelmi tartalékosok, hogy az elméleti felkészítést követően gyakorlatban is jártasságot szerezzenek a tanultakról.

Balogh Ákos

A katonák először körkörös célalakra tüzeltek

Fotó: Balogh Ákos/Napló

Az önkéntes katonák az alapkiképzési modulok során gépkarabéllyal már megtanultak lőni, most viszont az alaptudásukat bővítve a Magyar Honvédségnél rendszeresített 96M P9RC Parabellum pisztollyal éles lőfeladatokat hajthattak végre, hogy ezen fegyver használatára is képesek legyenek.

A lőgyakorlaton hatvan területvédelmi tartalékos katona vett részt, köztük volt, aki alapfelkészítését befejezve gépkarabéllyal lőtt, nekik kilenc lőszerrel, a pisztolylövészeten részt vevőknek pedig hat lőszerrel kellett a célokat úgy eltalálniuk, hogy az értékelés során a kiképzők megfelelő minősítést adjanak nekik.

– A pisztolylőgyakorlatok során a katonák először körkörös célalakra tüzelnek, ekkor ellenőrizzük, hogy a fegyver jól be van-e lőve, jól illeszkedik-e az illető szeméhez, majd rohamozó ellenséget szimuláló bukó célalakokra tüzelnek, ezeket kell eltalálni. A lövészet megfelelőnek számít, ha mindkét bukó célalakot leküzdi a katona – mondta érdeklődésünkre Benczik Gergely főhadnagy, a 6. Sipos Gyula Területvédelmi Ezred 31. Draganits Ferenc Területvédelmi Zászlóalj kiképzőszázadának századparancsnok-helyettese.

A katonák először körkörös célalakra tüzeltek

A pisztolylövészet célja egyébként az alapképzésen túl a minél nagyobb fegyverismeret, lövészet végrehajtása, hogy ha a későbbiekben bevonják a területvédelmi tartalékosokat alaprendeltetésű feladataik bármelyikébe, akkor magabiztosan tudják kezelni fegyvereiket.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában