Nyolc évtizede köti össze a városrészeket

2019.08.20. 18:00

Több százan ünnepelték a viadukt „születésnapját” Veszprémben

Fényfestéssel és piknikkel ünnepelték a Szent István völgyhíd átadásának nyolcvanadik évfordulóját hétfőn.

Marton Attila

Fotó: Balogh Ákos/Napló

A viadukt felavatásának évfordulóját színes programokkal ünnepelte a város. A völgyhidat hétfőn kora este fél órára lezárták: a Völgyhíd térről a Dózsavárosi Baráti Kör tagjai indultak el színes lufikkal, míg a Harmat utca irányából a Jeruzsálemhegyi Baráti Kör tagjai jöttek a huszadik század első évtizedeit megidéző öltözetben. A két csoport a völgyhíd közepén találkozott, ahol Gy. Lovassy Klára nyugalmazott múzeumigazgató, helytörténész idézte fel röviden a viadukt történetét.

Fotó: Balogh Ákos/Napló

Elmondta, gazdasági szempontok miatt is támogatta a város képviselő-testülete, hogy a Budapestet Grazzal összekötő főút Veszprémen haladjon át. Ennek az útnak a részeként épült meg másfél év alatt a völgyhíd, amelyet 1937 decemberében helyezték forgalomba, hivatalos átadását 1939 júniusában tartották. A helytörténész kérdésünkre kiemelte, a veszprémi viadukt 185 méteres hosszával a Duna-hidak után a leghosszabb vasbeton híd volt abban a korszakban.

Fotó: Balogh Ákos/Napló

A második világháborúban elszenvedett sérülését kijavították, és kisebb beavatkozások történtek rajta az elmúlt évtizedekben, de alapvetően eredeti formájában és szerkezetében látható a viadukt, amely a város egyik jelképe és büszkesége, tette hozzá Gy. Lovassy Klára.

Fotó: Balogh Ákos/Napló

Az ünnepség a völgyhíd lábánál folytatódott, ahol az évforduló alkalmából emlékfát ültettek, és felavatták a völgyhíd történetét ismertető kétnyelvű információs táblát. Porga Gyula polgármester köszöntőjében arról beszélt, a viadukt megépítését a domborzati viszonyok indokolták. Hozzátette, a völgyhíd nemcsak az egyik jelképe Veszprémnek, hanem összekapcsol két ősi városrészt. Reményét fejezte ki, hogy a nem túl távoli jövőben egy új viaduktot is ünnepelhet Veszprém, utalt a polgármester az Aranyosvölgybe tervezett völgyhídra.

 

Az érdeklődők megkóstolhatták az évfordulóra készült tortát, majd a résztvevők levegőbe engedték a lufikat, miközben a Boldog születésnapot! kezdetű dalt énekelték. A program leglátványosabb részeként este nyolc órától pedig fényfestéssel színezték meg a viaduktot. A gyermekeket a Kabóca Bábszínház bábelőadása és bábbemutatója, aszfaltrajz és népi kézműves játékok várták, a piknik aláfestőzenéjét a Swing á la Django zenekar szolgáltatta.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában