Szervezeti változások

2019.03.28. 07:00

Új parancsnok az MH Légi Vezetési és Irányítási Központ élén

Van egy elképzelésem, amit a vezetői állománnyal megvalósítunk. Világos számunkra, hogy milyen irányba menjünk.

Molnár Sándor

Tudjuk, hogy a honvédségnél mi a cél, mit kell elérni és ebben mi a szerepünk. Most azon dolgozunk, hogy ez meg is valósuljon – fogalmaz az MH Légi Vezetési és Irányítási Központ (LVIK) új parancsnoka.

Berec Zoltán ezredes kihívásként tekint új feladatára, és örömmel fogadta a felkérést, hogy vegye át a Magyar Honvédség LVIK vezetését.

– Nekem ez gyakorlatilag a szakmámba vág, hiszen vadászirányító a végzettségem, és 1986 óta a légierőn belül végig ezen a területen mozogtam. Kecskeméten szolgáltam 2013-ig, és volt rálátásom az itteni feladatokra is, így a parancsnoki beosztás átvételére való felkészülés nem okozott problémát. A környezetet ismertem, nyilván az alakulat személyi állományát kevésbé, de erről szólt az átadás-átvétel időszaka – mondja az LVIK parancsnoka, aki január 19-től dolgozik új beosztásában.

A parancsnok minden lényeges információt megkapott elődjétől, Szücs József ezredestől az alakulatról, és zökkenőmentesen lezajlott a váltás. Persze a több száz ember megismerése nem megy egyik napról a másikra, de az elmúlt egy-két hónapban már sikerült úgy feltérképezniük egymást, hogy a munka gördülékenyen zajlik.

A tavasz folyamán a legnagyobb feladat az összevonás lesz, ugyanis az MH Légi Vezetési és Irányítási Központ neve alatt ismét egybeolvadnak az MH 54. Veszprém Radarezreddel.

– Úgy gondolom, hogy az LVIK és az 54. Radarezred mind a feladatrendszerében, mind a rendeltetésében szorosan összetartozik. Ezt szervezetileg lehet együtt és lehet külön működtetni. Most, hogy ismét egy egységet fog alkotni a két alakulat, ez sokkal gördülékenyebbé teszi a munkát a jövőben – vélekedik az ezredes, aki hozzáteszi még, hogy minden átszervezés nehézségekkel jár. Ebben az esetben is biztos, hogy lesznek olyanok, akiket érdeksérelem ér, de arra törekednek, hogy az állomány minél kevesebbet érzékeljen a változásokból. Ugyanakkor a két alakulat duplikált vezetéséből most egyet kell létrehozniuk. – Igyekszünk ezt úgy megoldani, hogy mindenki elégedett legyen a folyamat végén – hangsúlyozza.

Berec Zoltán ezredes kihívásként tekint új feladatára Fotó: Balogh Ákos

Berec Zoltán a feladatok kapcsán beszélt a német és a magyar légierő közötti jó együttműködésről is, amely feladatokat ró az LVIK-ra is.

– Az elmúlt évek történései arra ösztönözték a két ország haderejét, ezen belül a légierőket is, hogy – kiegészítve egymás képességeit – még szorosabbra fűzzék az együttműködést. Nyilván, ha közösen hajtunk végre feladatokat, az sokkal hatékonyabb, főleg, ha tudjuk, hogy kinek milyen képességei, erősségei vannak, és a másik ezt hogyan tudja kiegészíteni – vélekedik.

A két légierő parancsnoka által aláírt megállapodás alapvetően négy területet céloz meg: a légi szállítást, a légvédelmirakéta-együttműködést, a vadászrepülők közötti együttműködést és a légi vezetési és irányítási együttműködést, amelyben a leginkább érdekelt lesz az LVIK. Emellett az alakulat idei tervei között szerepelnek még hazai és nemzetközi gyakorlatok, valamint szaktanfolyamokat is biztosítanak több NATO-tagállam részére.

Készülnek a Baltic Air Policingre. Ennek során a Magyar Légierő biztosítja majd májustól négy hónapon keresztül a légtérfelügyeletet a Baltikumban. Ehhez a veszprémi alakulattól is számos katonát delegálnak.

Az állomány tagjai rendszeresen részt vesznek külföldi képzéseken is, a távollévőket pedig az itthon maradó katonák helyettesítik, ezért a munkát mindig körültekintő- en kell megszervezni az alakulatnál.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában