bővül a turisztikai kínálat

2018.12.20. 07:00

Lifttel juthatunk majd fel a veszprémi várba

Lifttel is fel lehet majd jutni a kivilágított veszprémi várba 2020 őszétől. A megyeszékhely kulturális turisztikai kínálatának fejlesztésére nyert pályázati pénzt.

Leitner Vera

A vár északkeleti oldalán egy kétszer húsz fő befogadóképességű lift fogja szállítani az utasokat

Fotó: Penovác Károly/Napló

Guller Zoltán, a Magyar Turisztikai Ügynökség vezérigazgatója szerda délelőtt a városháza Kossuth-termében tartott sajtótájékoztatón elmondta, országos szinten több mint negyvenmilliárd forint értékben indulnak fejlesztések európai uniós forrásból a kiemelt turisztikai desztinációkban, ezek közé tartozik Veszprém és térsége is, mely elhelyezkedése révén hangsúlyos szereppel bír a hazai turizmusban.

Guller Zoltán a városházán tartott sajtótájékoztatón ismertette a megyében megvalósuló beruházásokat Fotó: Penovác Károly/Napló

Idén októberben Veszprém önkormányzata négy konzorciumi partnerrel – Balatongyörök önkormányzata, Kisfaludy2030 Turisztikai Fejlesztő Nonprofit Zrt., Magyar Turisztikai Szövetség Alapítvány és a Magyar Turisztikai Ügynökség Zrt. – támogatást nyújtott be a Turisztikailag frekventált térségek integrált termék- és szolgáltatásfejlesztése című pályázati felhívására, melynek részeként célozták meg Veszprém kulturális turisztikai kínálatának fejlesztését is.

Porga Gyula, Veszprém polgármestere arról számolt be, hogy a várhatóan 2020 szeptemberéig megvalósuló projekt keretén belül a veszprémi vár északkeleti oldalán, a Deák Ferenc utca felől egy kétszer húsz fő befogadóképességű lift, valamint egy hozzá tartozó fogadóközpont jön létre, mely csoportos és egyéni látogatókat egyaránt fogadni tud, és turisztikai információs pontként, közös jegyértékesítő helyként, ajándékboltként, kiszolgálólétesítményként egyaránt szolgálni tud, összesen körülbelül háromszáz négyzetméteren. Ezenfelül ugyancsak a beruházás része a várfal, valamint a vár kiemelt műemlék épületeinek díszkivilágítása.

A vár északkeleti oldalán egy kétszer húsz fő befogadóképességű lift fogja szállítani az utasokat Fotó: Penovác Károly/Napló

A projekt teljes költségvetése bruttó 1,5 milliárd forint, mely Veszprém város önkormányzata mint projektgazda és négy konzorciumi partnere között oszlik meg, ebből a megyeszékhely megközelítőleg 1,36 milliárd forintot használ fel. A várlift kialakítása közel bruttó 230,6 millió forintba, a kivilágítás 186,5 millió forintba kerül majd.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában