átérezzük a veszteséget

2019.04.16. 14:02

Veszprém 12 023 eurót ajánl fel Párizsnak

A megyeszékhely is segít Párizsnak a leégett Notre Dame újjáépítésében. Márfi Gyula érsek együttérzését fejezte ki.

Balla Emőke

Párizs, 2019. április 15. Lángol a párizsi Notre Dame székesegyház tetõszerkezete 2019. április 15-én. A tûz a restaurálási munkálatokhoz felállított állványzaton keletkezett és onnan terjedt tovább. MTI/EPA/Ian Langsdon

Fotó: MTI/EPA/Ian Langsdon

Porga Gyula, Veszprém polgármestere közösségi oldalán tette közzé a város felajánlását: „Veszprém számtalan kulturális épület és emlékmű otthona, így átérezzük Párizs veszteségét a Notre Dame-i tűzeset után. Európa 2023-as kulturális fővárosaként kötelességünknek érezzük, hogy segítsünk Párizsnak, így 12023 eurót ajánlunk fel a leégett Notre Dame újjáépítésére. Bízunk benne, hogy mielőbb sikerül a károkat helyreállítani.”

Márfi Gyula, a Veszprémi Főegyházmegye érseke 1976-78 között Párizsban tanult, ösztöndíjasként töltött két tanévet. Hívőként a Notre Dame-ban hallgatta a karácsonyi éjféli misét, többször járt a templomban, vasárnap délutánonként hangversenyeken, egy ismerős révén egy mexikói papcsoporttal misézett a székesegyházban.

- A Notre Dame is, mint a nagy gótikus bazilikák, hosszú ideig, több emberöltő alatt épült. A mesterek nevét általában nem ismerjük, de a gótikus bazilikákat olyan mélyen hívő emberek építették, akiknek volt jövőképük. Amit évszázadok alatt felépítettek, az szinte egy nap alatt megsemmisült. Ez nagy tragédia. Fájó szívvel azonban sajnos azt kell mondanunk, hogy a Notre Dame kicsit szimbóluma a mai Franciaországnak. Együtt érzek a franciákkal, de hozzá kell tenni, a Notre Dame leégése kicsit kifejezi, hogy a katolikus egyház mennyire hanyatlóban van Franciaországban. A vallásgyakorló keresztények száma nagyon alacsony, és a közhangulat bizony nem keresztény. Ettől függetlenül együtt érzek velük, és imádkozom azért, hogy sikerüljön mielőbb a károkat enyhíteni.

Borítókép: Lángol a párizsi Notre Dame székesegyház tetőszerkezete 2019. április 15-én. A tűz a restaurálási munkálatokhoz felállított állványzaton keletkezett és onnan terjedt tovább. Fotó: MTI/EPA/Ian Langsdon

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában