Balatoni élmények

2018.08.23. 07:00

Vitorlás tábort rendezett a Bakonyi Harckiképző Központ

A harcos tematikájú táborok után augusztusban vitorlás-honvédelmi táborba várta a vállalkozó kedvű fiatalokat az MH Bakony Harckiképző Központ.

Szabó Péter Dániel

A legtöbb időt a Balatonon töltötték a honvédelmi-vitorlás tábor résztvevői Fotó: Szabó Péter Dániel

Természetesen ezúttal nem a várpalotai Kossuth-laktanya volt a tábor központja, hanem a Magyar Honvédség Rekreációs, Kiképzési és Konferencia Központja, közismert nevén a kenesei honvédüdülő területe, s persze a Balaton szolgált bázisként a diákoknak és a kiképzést vezető katonáknak.

A legtöbb időt a Balatonon töltötték a honvédelmi-vitorlás tábor résztvevői Fotó: Szabó Péter Dániel

Az első napon a zászlófelvonás után a harctéri sérülésekkel, vérzéscsillapítással és törések ellátásával ismerkedtek a gyerekek az egészségügyi foglalkozáson. Schucha Ádám százados a tábor parancsnoka az általános katonai ismeretek keretein belül a rendfokozatokat és a Magyar Honvédség szervezeti felépítését mutatta be a táborozóknak, de a kiképző századok működéséről, céljairól és feladatrendszeréről is szó esett.

A honvédségnél rendszeresített gyalogsági fegyverek bemutatása után indult a vitorlásoktatás, ahol csomózási, vitorlás kormányzási technikákat tanultak és gyakoroltak a táborlakók. Vízi sportversenyeken is részt vettek a fiatalok, kis nehezítésként gyakorlóban és gumikarabéllyal. A feladatok között szerepelt a vízibiciklivel, illetve csónak­kal kijelölt táv teljesítése. A szükségeszközökből (hordó, raklap, ágak) készült tutajokon, háromtagú csapatokban küzdötték le a vízi akadályokat. A vitorlás-honvédelmi tábor nyílt napján a Bakonykúti Kiképzőbázisra utaztak a résztvevők, ahol katonai terepfeladatok várták őket. Dobtak gyakorló kézigránátot, majd elindultak egy két kilométeres pályán, ahol a tűzött és felbukkanó célokat kellett leküzdeniük paintball fegyverek használatával. Az elvárások között szerepelt egészségügyi feladat, sebesültszállítás és mentés is.

A zárónapon az éjszakai kimerítő járőrözési feladat után a korai ébresztőt a reggeli testnevelés követte. A délelőtti órákban a táborozókhoz két olimpiai bajnok érkezett a Halhatatlan Magyar Sortolók Egyesületétől. Rejtő Ildikó olimpiai bajnok vívó és Vaskúti István olimpiai bajnok kenus tartottak előadást életpályájukról és a kitartás fontosságáról.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában