folytatódik a tárgyalás

2018.11.08. 07:00

Mulasztások sorozata vezetett a vörösiszap-katasztrófához?

Amennyiben a Mal Zrt. vezetői nem követnek el mulasztásokat, elkerülhető lett volna a vörösiszap-katasztrófa, mondta Fejes Péter ügyész a per szerdai tárgyalásán a Győri Törvényszéken.

Marton Attila

Fejes Péter ügyész

Fotó: Balogh Ákos/Napló

A megismételt elsőfokú ügy bizonyítási eljárása lezárult. Az ügyész mintegy kétórás vádbeszédében hangsúlyozta, a társaság menedzsmentje az üzemeltetési és belső ellenőrzési kötelezettségét részben elmulasztotta, a tönkremenetel látható jeleit nem vizsgálták ki kellően, a katasztrófa után nem teljesítették megfelelően az értesítési kötelezettségüket. Fejes Péter kiemelte, a vádlottak felelősek Magyarország történetének legnagyobb ipari és ökológiai katasztrófája bekövetkeztéért.

Fejes Péter ügyész
Fotó: Balogh Ákos/Napló

Az ügyész hozzátette, bár a X-es kazetta létesítésénél tervezési és kivitelezési hiányosságok előfordultak, az üzemeltetők azonban a későbbiekben nem tettek mindenben eleget jó karbantartási kötelezettségeiknek. 2010 tavaszán nyilvánvalónak kellett lennie számukra, hogy a X-es kazettával nincs minden rendben. Saját előírásukat is megszegve túlzott mennyiségű vizet tartottak a X-es kazettában. A sok víz tárolása és annak magas lúgkoncentrációja az altalaj tönkremenetelét felgyorsította. Abban is mulasztottak, hogy a kazetta északi falának süllyedése okait nem vizsgálták ki, és anélkül egyenlítették ki a szintet, hogy feltárták volna annak hatását. Hozzátette, az északi falon 2010 nyarán megjelent, szivárgásra utaló elszíneződéssel nem foglalkoztak.

A tervezési, kivitelezési és ellenőrzési hiányosságok miatt előállt katasztrófahelyzetbe a vádlottak nem avatkoztak be, a veszély felismerését követően az értesítési kötelezettségüknek nem tettek eleget. Az ügyész a tizenöt vádlott közül tizenhárom személy végrehajtandó szabadságvesztésre ítélését indítványozta. A vádlottak bűnösségének kimondását különösen nagy kárt okozva elkövetett közveszélyokozás bűntettében, halált előidéző gondatlan közveszély okozásának vétségében, gondatlanságból elkövetett károsítást eredményező környezetkárosítás vétségében, gondatlanságból elkövetett természetkárosítás vétségeiben és a hulladékgazdálkodás rendje megsértésének bűntettében indítványozta. Kilenc vádlottra fegyházbüntetést, négy vádlottra fogházbüntetés kiszabását kérte Fejes Péter. Az ügyészség a tárgyalásokon felvett bizonyítás után a 9. és a 12. rendű vádlottnak a bűnösségét nem látja megállapíthatónak, ezért az ügyész az ellenük emelt vád alól bizonyítottság hiányában a felmentésüket indítványozta.

Az eljárás ma a perbeszédekkel folytatódik.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!