zöldikék

2017.10.04. 11:07

Valóra vált az álom – Fiatal elszármazott is gyűjtött az ajkai óvoda javára

Átadták a felújított Zöldikék óvodát, amelynek korszerűsítését egy helyi, ma külföldön élő fiatal kezdeményezte gyűjtésével.

Tóth B. Zsuzsa

Az ünnepségen az óvodások is közreműködtek műsorukkal Fotó: Györkös József

Az ünnepségen Schwartz Béla polgármester beszédében bevallotta, hogy amikor 2004-ben arról volt szó, hogy bezárnák az óvodát, nem gondolta volna, hogy mára idáig juthatnak.

- Az 1975-ös átadás után majdnem 200 gyerek járt ebbe az óvodába, de a kilencvenes években annyira lecsökkent a gyereklétszám, hogy a bezárás gondolata is felvetődött. Örülök, hogy megmaradt az óvoda. Felújítottuk, új perspektívát adtunk az intézménynek. Már 2010-ben, amikor a vörösiszap-katasztrófa bekövetkezett, a károsult családokból nyolc kisgyereknek adott otthont az épület. Miután ezt megtudta az ajkai, de ma Amerikában élő Ádám Júlia, segítségünkre sietett, az óvoda felújításához ajánlott segítséget. Köszönettel tartozunk neki ezért. Ő pedig elégedett lehet: azok az adományozók, akik felhívására tízmillió forintot összeadtak, jó helyre küldték a pénzt. Az épület felújítása ötvenmillióba került, segített a helyi Poppe+Potthoff Hungária Kft. és az önkormányzat. Bízom benne, hogy sokáig helyet ad még az óvoda a gyerekeknek – mondta a polgármester, és megköszönte a szülők társadalmi munkáját is. Ráczné Németh Csilla, a Városi Óvoda intézményvezetője úgy fogalmazott, hogy egy álom valósult meg a felújítással.

Az ünnepségen az óvodások is közreműködtek műsorukkal Fotó: Györkös József

- Mintha egy mese lenne a történet, amelyben egy ajkai család legkisebb, önzetlen lánya a tengerentúlra vándorolt, de ott sem feledkezett meg a gyökereiről. Egy jó tündérként próbálta meg teljesíteni Ádám Júlia a kívánságunkat, ezért alapította meg a Zöldikék Óvoda Jövőjéért Alapítványt, és határozott meg velünk konkrét célokat: felújítást, angol nyelvi képzést. Három év alatt összegyűjtött tízmillió forintot, megszólítva a támogatókat. Neki is köszönhetően az óvoda már megfelel a kor követelmé-nyeinek. Az egyik helyi cég is segített, így még számos berendezéssel gazdagodtunk – mondta az intézményvezető. Steinbach Lászlóné óvodavezető-helyettes az intézmény történetéről beszélt. A gyerekek rajzaikkal hálálták meg a támogatók adományait, majd Ádám Júlia szülei, Ádám István és Ádám Anikó tolmácsolták maguk és a lányuk elismerését a felújításért, miként a Poppe+Potthoff Hungária Kft. igazgatója, Gellén László is. Az ünnepségen az óvodások közreműködtek táncos, énekes műsorukkal.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában