Külföld

2008.11.06. 10:54

A régi gyártású új gumi nem (olyan) jó

<b>Németország</b> - Figyeljen a gumik minőségére, mielőtt megvásárolja azokat, mert nem mindegy, meddig álltak a raktárban! A "régebbi" új gumik ugyanis sokat veszítenek a minőségükből a német autósszövetség vizsgálata szerint.

nincs nev

Egy gumiabroncs annál hosszabb ideig használható, minél fiatalabb - állapította meg az ADAC vizsgálata. Az egyre idősebb gumik ugyanis folyamatosan veszítenek a minőségükből, még akkor is, ha a kereskedő szakszerűen tárolja őket a raktárában - írja a Pénzcentrum.hu. 

Öt nyári és öt téli gumi esetében végezte el a vizsgálatot a szövetség: összevetették a három évvel korábban gyártott és a fiatal gumik teljesítményét, megbízhatóságát. Az eredmények a nedves úton jelentős eltéréseket mutattak, a fékhatás a régebbi gumiknál hat esetben átlag tíz százalékkal meghosszabbodott. Ez a különbség a nedves, jeges úton akár balesetet is okozhat. 

Ez számunkra azt jelenti, hogy egy régi gumi megvásárlásakor mérhető minőségi romlással kell számolnunk. Ezért legalább a gyártási dátumot fel kellene tüntetni minden egyes abroncson az ADAC szerint, hogy mindenki maga dönthesse el, meg szeretné-e venni az adott terméket vagy inkább másikat választ.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!