Külföld

2009.04.09. 12:15

Amerika-ellenes tüntetés Bagdadban

Bagdad - Az amerikai katonák azonnali távozását követelték iraki tüntetők tízezrei csütörtökön az amerikai csapatok bagdadi bevonulásának hatodik évfordulóján.

nincs nev

Az Amerika-ellenes tiltakozó megmozdulást Muktada asz-Szadr radikális síita hitszónok felhívására tartották az iraki fővárosban. A központi nagygyűlés helyszíne az a belvárosi tér volt, ahol 2003. április 9-én irakiak és amerikai katonák közösen döntötték le talapzatáról Szaddám Huszein elnök hatalmas szobrát. 

A tüntetők a téren most elégették az Irak lerohanását elrendelő amerikai elnök, George W. Bush és a megbuktatott diktátor, Szaddám Huszein kinagyított képmását. "Le az Egyesült Államokkal", "Nemet mondunk Amerikára, nemet a megszállásra" - kiáltozták a nagygyűlés résztvevői, miközben az amerikai megszállást ostorozó szónok beszédét hallgatták. 

A tüntetésen Muktada asz-Szadr személyesen nem jelent meg, csak üzenetét olvasták fel a résztvevőknek. "Isten, egyesíts bennünket, add vissza a gazdagságunkat, szabadítsd ki a rabokat a börtönökből, szabadítsd meg országunkat a megszállóktól, és akadályozd meg, hogy a megszállók ellopják olajunkat. Isten, tégy minket országunk felszabadítóivá" - fogalmazott üzenetében a síita hitszónok, aki végezetül azt kérte a tüntetőktől, hogy fogjanak kezet a körülöttük állókkal.  

Helyszíni beszámolók szerint a tömeg öt kilométer hosszan hömpölygött a Bagdad északkeleti részén lévő síita szegénynegyed, Szadrváros és a belvárosi tér között. A tiltakozó megmozdulást a rendőrség biztosította. 

Az Aszvat al-Irak hírügynökség az évfordulón Tárik al-Hasimi alelnök szavait idézte. "Az invázió veszélyes és költséges kaland volt, amelynek következményeit nem mérték fel előre". Jobb lett volna, ha Szaddám Huszein diktátort az irakiak buktatják meg, és nem az amerikaiak - hangsúlyozta. 

Barack Obama két nappal ezelőtti váratlan iraki látogatásán megerősítette, hogy az amerikai csapatok 2010 augusztus végéig kivonulnak az arab országból, és csak egy 35-50 ezer fős erőt hagynak hátra, amely kiképzőkből, tanácsadókból és logisztikai személyzetből áll majd. 

Irakban csütörtökön újabb merényletet követtek el. A Bagdadtól északkeletre fekvő Dijála tartományban halt meg egy polgári lakos, amikor felrobbant az autójára erősített pokolgép. A detonációban további három ember megsérült. Az Aszvat al-Irak titkosszolgálati forrásokra hivatkozva azt írta, hogy ismét Dijálában vannak azok az al-Kaida vezetők, akik a 2008-ban indult terrorellenes offenzíva kezdete előtt elmenekültek. 
(MTI)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!