Külföld

2009.04.27. 09:40

Pakisztán: megerősített ellenőrzés alatt állnak az atomfegyverek

Pakisztán - Megerősített ellenőrzés alatt állnak Pakisztánban a nukleáris eszközök - közölte hétfőn külföldi újságírókkal <i>Aszif Ali Zardari</i> pakisztáni államfő.

nincs nev

A politikus kijelentésével az iszlamista felkelők erősödő támadásait illető amerikai aggodalmakra reagált. "Minden pakisztáni nukleáris létesítmény megerősített védelem alatt áll. Szeretném megnyugtatni a világot, hogy a pakisztáni nukleáris létesítmények biztonságban vannak" - hangoztatta. 

Hillary Clinton amerikai külügyminiszter a múlt héten a Fox Newsnak adott interjúban kijelentette: az Egyesült Államok nem nézheti tétlenül azt a lehetőséget, hogy a tálibok megkaparintsák Pakisztán nukleáris fegyvereit.

Zardari egyúttal azt is elmondta, hogy a pakisztáni titkosszolgálatok szerint Oszama bin Laden, az al-Kaida vezetője halott, de nincsenek erre vonatkozó bizonyítékaik. Washington ugyanis azt feltételezi, hogy a szaúdi milliárdos terroristavezér és alvezérei az Afganisztánnal határos pakisztáni törzsi területen tartózkodnak.

Offenzíva a terjeszkedő tálibok ellen 

Újabb offenzívát indítottak a pakisztáni biztonsági erők vasárnap, hogy megállítsák a tálibok előretörését az ország északnyugati részén - közölte a hadsereg. 

"Heves tűzpárbaj zajlik Dir térségében" - mondta a hadsereg egyik szóvivője. Közlése szerint a biztonsági erők megöltek számos iszlamista harcost, köztük egy parancsnokot is, és visszafoglalták Lal Kila település környékét. Az offenzívát azután indították meg, hogy a tálib harcosok tüzet nyitottak a félkatonai határőrizeti alakulatok egyik konvojára, négy katonát megsebesítve. Egy helybéli boltos beszámolója szerint a pakisztáni hadsereg helikopterei gépágyúval lövik a tálibok állásait a hegyekben. Heves harc folyik, s a térségben kijárási tilalmat rendeltek el. 

Az Északnyugati Határvidéken zajló művelet olyan időszakban vette kezdetét, amikor az Egyesült Államokban egyre komolyabb aggodalom fogalmazódik meg a szövetséges dél-ázsiai atomhatalom stabilitásával kapcsolatban, miután az iszlamista fegyveresek megkezdték az általuk ellenőrzött területek kiterjesztését. 

Az újabb harcok által érintett térség annak a Malakand közigazgatási körzetnek a része, ahol a Szvat-völgyet ellenőrző táliboknak Aszif Ali Zardari pakisztáni elnök nemrég vonakodva megengedte az iszlám törvénykezés, a saría bevezetését, hogy véget vessen a fegyveres erőszaknak. A tálib harcosok azonban nem tették le a fegyvert, s a kivívott engedményen felbátorodva a héten bevonultak a szintén Malakand körzetéhez tartozó, szomszédos Buner térségébe, alig száz kilométerre a főváros Iszlámábádtól. 

Felfüggesztették a tárgyalásokat a Szvat-völgyben 

A Szufi Mohamed vallási vezetőt képviselő szóvivő szerint a súra, a főnökök tanácsa vasárnap este összeült és úgy döntött: a tálibok addig nem ülnek ismét tárgyalóasztalhoz, amíg a hadsereg le nem állítja a vasárnap ellenük indított offenzívát. Ugyanakkor ragaszkodnak a februárban kötött megállapodásokhoz. 

Szufi Mohamed volt az az iszlám elöljáró, aki februárban a tűzszüneti tárgyalásokat vezette a kormányerőkkel. A fegyvernyugvásért cserébe a tálibok bevezethették az iszlám törvénykezést (saría) a Szvat-völgyben. 

Iszlámábád jelentős nyugati nyomás alatt áll, hogy érvénytelenítse a megállapodásokat, amelynek köszönhetően a tálibok növelték befolyásukat a térségben. Hillary Clinton amerikai külügyminiszter a múlt héten úgy vélekedett, hogy a pakisztáni kormány "gyakorlatilag letette a fegyvert a tálibok és a szélsőségesek előtt", míg Robert Gates védelmi miniszter komoly intézkedésekre szólította fel az iszlámábádi vezetést. 
(MTI)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!