Külföld

2009.05.13. 12:26

Csodaműtét - Kubai orvosok 400 ezer ingyenes szemműtétje Bolíviában

Bolívia - Kubai orvosok már 400 ezer műtétet végeztek ingyen Bolíviában az Operación Milagro (Csodaműtét vagy Csodás Művelet) elnevezésű program keretében. Che Guevara gyilkosán is segítettek.

Szausev Xénia

Evo Morales elnök külön üdvözölte azokat a peruiakat, akik szembeszegülve a perui kormány ellenkezésével átkelnek a határon, és Bolíviában operáltatják meg magukat a kubai orvosokkal.

A program Bolíviában 2006-ban kezdődött, és Morales elnök úgy számolt, hogy ha egy szemműtét 500 dollárba (102 ezer Ft) kerül, a négyszázezer ingyenesen elvégzett műtét 200 millió dollár (40,9 milliárd Ft) megtakarítást jelent a bolíviai kormánynak. "Mi nem tudunk Önöknek fizetni. Felbecsülhetetlen annak a munkának az értéke, melyet Önök a szegényekért tesznek" - mondta egy ünnepségen a jelen lévő kubaiaknak a bolíviai elnök.

A 2004-ben egy kubai-venezuelai megállapodással indult Csodás Művelet keretében összesen 6 millió szemműtétet terveznek 2016-ig a világ különböző országaiban, főleg Latin-Amerikában. A kubai orvosok főleg a különféle hályogos megbetegedéseket gyógyítják olyanoknál, akik nem engedhetik meg maguknak, hogy fizessenek az orvosi kezelésért.

Kubában eddig 270 ezer, Venezuelában, Bolíviában, Ecuadorban, Guatemalában, Haitin, Hondurasban, Panamában, Peruban, Nicaraguában, Paraguayban, Uruguayban, Suriname-ban, Maliban és Angolában és más országokban 1,33 millió embert operáltak meg.

Összesen nyolcszáz kubai orvos érkezett segíteni az elmaradott Bolíviába 2006 óta, amikor az ország elnökévé az indián őslakos Evo Moralest választották. A kubai orvosok 18 helyen állítottak fel Bolíviában szemészeti központot, köztük azt a Titicaca-tó partján fekvőt, ahova főleg szembeteg perui nincstelenek "szöknek át" gyógykezelés céljából.

- Kuba nem kért cserébe semmit, nem kért részesedést a bányászatban, a gáz- és olajszektorban, miként tette az Egyesült Államok a segélyek feltételeként - nyilatkozta korábban a The Guardian című brit lapnak a bolíviai elnök.

Kubai orvosok már háromszor operálták meg magát Morales elnököt is, s ők végeztek szemműtétet azon a Mario Teránon is, aki 1969-ben Che Guevarát agyonlőtte.

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) szerint a világon több mint 37 millió ember - köztük több mint másfél millió 16 éven aluli - vakult meg olyan szembetegségek következtében, amelyek pedig gyógyíthatók lettek volna.
(MTI)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!