Külföld

2009.05.26. 08:21

Negyven halálos áldozata van a Bangladesben pusztító trópusi viharnak

Dakka - Már negyven halálos áldozata van a Banglades déli partvidékén és India keleti részén pusztító hatalmas trópusi viharnak.

MTI

Az indiai hatóságok szerint a vihar közel háromezer zsúpfedeles és vályogházat semmisített meg, rengetek fát döntött ki Nyugat-Bengália közel 300 településén. A térségben 34 ember halt meg. 
    
Mivel az éjszaka folyamán alábbhagyott a vihar, helyreállt a vasúti és légi közlekedést, újraindult a tanítás az iskolákban. Az állatvédőket viszont aggasztja az ott élő, a világ egyik legnagyobb vadon élő tigrispopulációjának a sorsa.
    
A ciklon hatalmas hullámokat korbácsolt Banglades partvidékén, s kioltotta legalább hat ember életét. A helyi sajtó szerint több tízezer ember rekedt az árvíz sújtotta területeken, házaik víz alá kerültek.
    
A 150 millió lakosú Banglades Ázsia legszegényebb országa, a Gangesz deltájában fekvő országban gyakoriak a ciklonok és az árvizek. 

Ebben a szezonban ez már a második ciklon Bangladesben az április közepén lesújtó Bidzsli trópusi vihar után,  amely elől a hatóságok akkor félmillió embert evakuáltak, és ennek köszönhetően nem is voltak áldozatok. 

Két éve a Szidr ciklon legalább 3300 ember életét oltotta ki a déli partvidéken, nyolcszáz volt az eltűntek száma, mintegy másfél milliárd dollár volt az anyagi kár mértéke.