Külföld

2009.07.27. 08:43

Gyomirtótól siklott ki a spliti vonat?

Split - A horvát hatóságok azt gyanítják, hogy a sínekre permetezett gyomirtószer okozhatta a Split mellett pénteken történt vasúti szerencsétlenséget - erősítette meg Davor Svalina vizsgálóbíró a horvát sajtóban megjelent információkat.

MTI

A Jutarnji List című zágrábi lap idézte hétfőn a vizsgálóbírót, aki a kétnapos helyszíni vizsgálat után megerősítette, hogy a nyomozás arra a szerre összpontosul, amellyel közvetlenül a tragédia előtt permetezték le tűzvédelmi okokból a sínek mentén burjánzó gyomokat. Svalina szerint csak az ügyészségi vizsgálat után derül ki, hogy a gyomirtó felvitelének a módja vagy maga a gyomirtó tehető felelőssé a tragédiáért. 
    
A rendőrség ismeretlen tettes vagy tettesek ellen tett feljelentést közbiztonság súlyos veszélyeztetése címén.
    
Hétfőn Zágrábba viszik a szóban forgó szert - a horvát sajtó egy Tordon nevű készítményt emleget - és a szerencsétlenül járt vonat adatrögzítő műszerét. Svalina az eddigi vizsgálatokból arra következtet, hogy a szerrel legalább négy órával a vonat érkezése előtt kellett volna lepermetezni a síneket, holott a baleset napján a szerelvény érkezése előtt alig tíz perccel végezték a gyomirtást. A vizsgálóbíró szerint olyan feltételezések is vannak, hogy a szerrel nem lett volna szabad locsolni a síneket.
    
Svalina megerősítette, hogy a horvát vasúttársaság a gyomirtó folyadékot a zágrábi Intrade nevű vállalattól szerezte be, amelyet húsz éve jegyeztek be állateledelek és termékek gyártására, illetve forgalmazására, továbbá utazótáskák forgalmazására, miközben árucikkek behozatalával és külföldi vállalatok képviseletével foglalkozott. 

Kihallgatták Ivan Medakot, a vasúttársaság környezetvédelmi szolgálatának vezetőjét - aki a szer beszerzéséért volt felelős -, illetve Drago Rogulja tűzvédelmi felelőst is. 

Krunoslav Borovac
rendőrségi szóvivő találgatásoknak nevezte azokat a sajtóhíreket, hogy gyanúsítottként kezelik őket. Mint mondta, eddig mindenkit szemtanúként hallgattak meg az ügyben.
    
A Zágrábból Splitbe tartó személyvonat pénteken siklott ki a Split melletti hegyvidéken. A vonat egy lejtőn gyorsulni és inogni kezdett, nem tudott fékezni, és kisiklott. A szűk szurdok szikláinak köszönhetően nem zuhant a közeli, több száz méter mély szakadékba. A balesetben hat ember életét vesztette, 55-en megsérültek. 
    
A tragédia után egy órával a baleset helyszínére küldték a gyomirtást végző pályafenntartó kocsit, amely ugyanott siklott ki, mert nem tudott fékezni. A sérültekért küldött vonat kereke is megcsúszott, ezért nem érkezhetett meg a tragédia helyszínére. 

A három eset azonnal a gyomirtóra terelte a hatóságok gyanúját. Sík terepen egy tesztszerelvénnyel vizsgálták a fékek viselkedését, és ez a vonat is csúszott, miután a sínekre rávitték a gyomirtó permetet.
    
Horvátországban hétfőn gyásznapot tartanak a baleset áldozatainak emlékére. A halottak emlékére a spliti Lovrinac temetőben gyászünnepséget tartanak. A vonatot várhatóan a nap folyamán távolítják el a baleset helyszínéről, hogy megindulhasson a forgalom Zágráb és Split között.

 
 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!