Külföld

2009.07.06. 17:05

Orosz-amerikai csúcstalálkozó - leszerelési keretmegállapodás, vita a rakétapajzsról

Moszkva - Két fontos egyezmény, a hadászati atomfegyverek csökkentésére vonatkozó keretmegállapodás és az Afganisztánba irányuló amerikai hadiszállítmányok tranzitjára vonatkozó egyezség aláírását eredményezte egyebek mellett a moszkvai orosz-amerikai csúcstalálkozó hétfői első napja; a legvitatottabb kérdésben, az amerikai rakétapajzs kelet-európai kiterjesztésében azonban fennmaradt az ellentét a két nagyhatalom között.

MTI

Barack Obama amerikai és Dmitrij Medvegyev orosz elnök azzal a kinyilvánított szándékkal ült tárgyalóasztalhoz a Kremlben, hogy új fejezetet nyitnak a kétoldalú kapcsolatokban, amelyek az előző amerikai elnök, George Bush kormányzása alatt a hidegháború óta nem látott mélypontra kerültek.

A csúcs alkalmából a két elnök - az előzetes jelzéseknek megfelelően - keretegyezményt írt alá a hadászati atomfegyverek csökkentéséről szóló, ez év végén lejáró START-I szerződést felváltó új szerződésről. Ez tulajdonképpen egy "útiterv" az új, végleges szerződés kidolgozását célzó tárgyalásokra. A politikai elkötelezettséget jelentő dokumentum előirányozza, hogy az új szerződésben 1500-1675 darabra csökkentik hét éven belül a két ország nukleáris tölteteinek számát, hordozóeszközeikét pedig 500-1100 darabra.

Megállapodás született arról is, hogy Moszkva engedélyezi amerikai fegyverszállítmányok és személyzet áthaladását orosz területen - elsősorban légi úton - az Afganisztánban állomásozó amerikai erők utánpótlásának biztosítására. A Szergej Lavrov orosz külügyminiszter és Williams Burns amerikai külügyminiszter-helyettes által aláírt dokumentum értelmében Moszkva évente díjmentesen 4,5 ezer légi szállítást tesz lehetővé, ami évente 133 millió dolláros megtakarítást tesz lehetővé Washington számára, s az eddigi Pakisztánon keresztül vezető, veszélyessé vált utánpótlási útvonalakat is kiválthatja.

Moszkva korábban csak fegyvereket nem tartalmazó amerikai szállítmányokat engedett át az ország területén. Az orosz vezetés a mostani döntéssel egyértelműen támogatja azokat a hadműveleteket, amelyeket amerikai haderő indított Afganisztánban a tálib fegyveresek és az al-Kaida terrorhálózat tagjai ellen az augusztusi afgán elnökválasztás előtt.

Fennmaradtak viszont az orosz-amerikai ellentétek a Moszkva és Washington által leginkább vitatott kérdésben, az amerikai rakétavédelmi rakétarendszer kelet-európai kiterjesztését illetően - derült ki Szergej Rjabkov orosz külügyminiszter-helyettesnek a csúcs alkalmából adott nyilatkozatából. A rakétapajzs aláássa az orosz nukleáris elrettentő erőt, emiatt Moszkva Oroszország biztonságát veszélyeztető tényezőt lát benne. A két elnök erről nagyon általános megfogalmazású közös nyilatkozatot adott ki, s megállapodott abban, hogy szakértőkkel vizsgáltatják meg a ballisztikus rakéták terjedésével kapcsolatos valós veszélyeket, illetve fokozzák a párbeszédet egy információcsere-központ létrehozásáról.

A csúcstalálkozón aláírt fontosabb egyezmények közé tartozik még a - tavalyi grúz-orosz háború után felfüggesztett - kétoldalú katonai együttműködés fejlesztéséről, illetve a korábbi háborúkban - közte a vietnami és afganisztáni harcokban - eltűnt katonák felkutatásával foglalkozó közös bizottság öt év szünet utáni újraindítására vonatkozó keretmegállapodás.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!