Külföld

2009.09.07. 16:45

Rejtélyes repülőgép Fehéroroszország felett

Moszkva - Augusztus 24-én reggel hatkor egy kisrepülőgép szállt el a fehéroroszországi Bjeloje Boloto falucska, majd a közeli 48694 számú légvédelmi egység felett, aztán egy híd alatt átrepülve ismeretlen irányba eltűnt.

MTI

Az eseményről hétfőn hírt adó Novaja Gazeta című orosz lap minszki tudósítója szerint azóta az egész fehérorosz rendőrség a rejtélyes repülőgépet és a pilótáját keresi. Először azokat vették elő, akikről tudták, hogy képesek egy kisrepülőgéppel átrepülni egy híd alatt, de a rendőrségnek be kellett ismernie, hogy az augusztus 24-i tettes nem volt köztük. 
    
A nyomravezetőnek már jelentős jutalmat ajánlottak fel, és a mindaddig sikertelen nyomozásba múlt szerdán bekapcsolódtak a nemzetbiztonsági szervek is. 
    
A repülőgépnek azonban nyoma sincs, és a kutatás során csupán néhány illegális szeszfőző-berendezést találtak. 
    
"Márpedig ha nem találják meg a titokzatos repülőgépet, összeomolhat az utolsó orosz-fehérorosz mítosz is, amelyet szívesen hangoztatnak a minszki vezetők, s amely szerint éppen a fehérorosz légvédelem védi Oroszország légterét" - írta a lap.
    
Az előző, némileg hasonló eset 1987-ben történt, amikor az alig húsz éves, nyugatnémet Mathias Rust kisrepülőgépével eljutott egészen a moszkvai Vörös térig és ott leszállt, állítása szerint azért, hogy szimbolikus hidat létrehozva enyhítse a Kelet és Nyugat közötti feszültséget. Rust átjutása az addig áthatolhatatlannak vélt szovjet légvédelmen számos magas rangú katona, köztük Szergej Szokolov akkori védelmi miniszter leváltásához vezetett. 

Több mai értékelés szerint Mihail Gorbacsov akkori szovjet vezető számára lehetővé tette a vele szembenálló katonák eltávolítását s ezzel reformjai felgyorsítását, és jelentősen csökkentette a szovjet hadsereg tekintélyét, közelebb hozva ezzel a hidegháború végét. 
    
Rusztot egy orosz bíróság számos vádpont alapján négy évi szabadságvesztére ítélte, de 1988-ban hazatérhetett.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!