Külföld

2009.09.30. 15:02

Roman Polanski letartóztatása - A Los Angeles-i ügyészség nem enged Hollywood nyomásának

Los Angeles - A Los Angeles-i kerületi ügyészség Roman Polanski ügyében közölte: nem engednek Hollywood nyomásának, továbbra is a filmrendező kiadatását kérik.

MTI

Az ügyészi hivatal szóvivője elmondta, hogy nem hajolnak meg a rendező letartóztatása ellen tiltakozó és szabadon engedését követelő hollywoodi sztárok kérése előtt, és nem is terveznek egyeztetést a hírességekkel.

A Polanski elengedése érdekében Franciaországban indított nemzetközi petíciót a filmes ipar több mint 100 személyisége írta alá, többek között olyan hollywoodi sztárok, mint Woody Allen, Martin Scorsese és David Lynch, továbbá Wim Wenders, Pedro Almodóvar, Tilda Swinton és Monica Bellucci.

Debra Winger színésznő azt mondta: egy három évtizeddel korábbi ügyről van szó, "mellette állunk, várjuk szabadulását és következő remekművét". Harvey Weinstein Oscar-díjas producer szerint Polanski humanista, és az igazságszolgáltatás tévedésének áldozata. Közölte, ha kell, megkeresi Arnold Schwarzenegger kormányzót is, hogy vesse latba befolyását.

Amerikai megfigyelők szerint a hollywoodi elit véleménye azonban elüt az átlag amerikaiak megítélésétől. A Los Angeles Times című napilap honlapján nagyjából csak minden harmincadik komment támogatja Polanskit, a túlnyomó többség azon a véleményen van, hogy a rendezőnek felelnie kell azért, amit tett.

Polanski szabadon engedését a nemzetközi filmvilág legismertebb személyiségei közül nem mindenki támogatja; Luc Besson híres francia rendező például nem hajlandó aláírni a petíciót. Mint fogalmazott, szereti Polanskit, de senki nem állhat a jog felett.

Katie Buckland, a CWLC kaliforniai női jogvédő központ vezetője úgy foglalt állást: Polanski támogatása "azt az üzenetet küldi, hogy a gazdagok és hatalmasok elkövethetnek olyan bűncselekményeket, amelyeket senki más nem úszna meg". Szerinte az ügyben az a legaggasztóbb, hogy az emberek nem képesek felfogni, hogy egy ilyen bűncselekmény milyen hatással van egy 13 éves lányra. Hangsúlyozta, hogy ebből a szempontból semmilyen jelentősége nincs annak, hogy Polanski csodálatos filmeket készített.

David Clohessy, a papok által zaklatottak érdekében fellépő hálózat vezetője azt érzi ki a Polanski-ügyből, hogy a gazdagságot és hatalmat felhalmozó emberek mintha a társadalmi szabályok és elvárások felett állnának. Szerinte nagyon rossz üzenet lenne a bűnözők irányában, ha az igazságszolgáltatás nem lépne fel a filmrendezővel szemben.

A rendező "nem áll sem a törvények felett, sem a törvények alatt"

Roman Polanski "nem áll sem a törvények felett, sem a törvények alatt", de érthető az a felindulás, amit "kései letartóztatása" váltott ki - közölte szerdán a francia kormányszóvivő.

Luc Chatel szerint a francia-lengyel kettős állampolgárságú filmrendező kapcsán "súlyos eset, egy kiskorú megerőszakolása miatt folyik igazságügyi eljárás, amelyben a svájci és az amerikai igazságszolgáltatás végzi a munkáját".

A kormányszóvivő hozzátette: "Másrészről megértjük a felindulást, amelyet ez a kései, a cselekmény után több mint harminc évvel történt letartóztatás, valamint annak módszere váltott ki".

Chatel elárulta, hogy bár az ügyről nem volt szó a szerdai kormányülésen, a francia hatóságok dolgoznak a jogi megoldásokon, hiszen Polanski francia állampolgár. Az ügy ugyanakkor nagyon bonyolultnak tűnik, mivel négy országot, Franciaország mellett, Lengyelországot, Svájcot és az Egyesült Államokat érinti - mondta Chatel.

A kormányszóvivő óvatos nyilatkozata némi ellentmondást mutat a francia kormánytagok első megszólalásaival: Frédéric Mitterrand francia kulturális miniszter már vasárnap este megdöbbenésének adott hangot Polanski svájci őrizetbe vétele miatt, valamint tudatta, hogy kapcsolatba lépett Nicolas Sarkozy francia elnökkel, aki a legszorosabban figyelemmel kíséri a fejleményeket, és azt szeretné, ha az ügyet gyorsan rendeznék.

Az államfő azóta nem szólalt meg az ügyben, de külügyminisztere, Bernard Kouchner is elfogadhatatlannak tartotta, ami történt. A francia diplomácia vezetője egy rádióinterjúban hétfőn azt is megerősítette, hogy lengyel kollegájával együtt levelet írt Hillary Clinton amerikai külügyminiszternek, és ebben az 1976 óta francia-lengyel kettős állampolgárságú rendező szabadon bocsátását kérik.

A kormánynak a rendező melletti kiállása azonban az elmúlt napokban zavart és kritikát váltott a francia politikai elit körében. Kormánypárti képviselők "meglepőnek" és "egy kissé gyorsnak" ítélték meg a kormánytagok nyilatkozatait.

Daniel Cohn-Bendit, az Európai Parlament zöldpárti képviselője, egykori 68-as diákvezér szerint a kulturális miniszternek nem kellett volna kommentálnia a nem az ő hatáskörébe, hanem az igazságszolgáltatásra tartozó ügyet, s inkább azt kellett volna mondani: "Előbb utánanézek az esetnek". Hasonlóan nyilatkozott Bertrand Delanoe párizsi szocialista főpolgármestere és Marie-George Buffet, a Francia Kommunista Párt főtitkára is. A nők és gyermekek jogait védő szervezetek pedig egyenesen elítélték a Polanski irányában a mutatott "elnéző magatartást".

Polanskit a hét végén tartóztatták le Zürichben, ahova életműdíja átvételére érkezett egy filmfesztiválra. A rendező harminc éve az Egyesült Államokban liliomtiprás miatt indítottak ellene eljárást, de megszökött az ítélet elől, és azóta Franciaországban élt. Egyelőre bizonytalan, mikor kerülhet ki a rács mögül, kiadják-e az amerikai igazságszolgáltatásnak, és ennek függvényében mikor folytathatja a munkát.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!