Külföld

2009.10.06. 09:02

Adathalászok csaptak le a Hotmail felhasználóira

San Francisco - Több ezer Hotmail felhasználó adatait szerezték meg adathalászok, akik a feltört fiókokhoz tartozó e-mail címeket és jelszavakat az interneten is közzé tették - ismerte el a Microsoft.

MTI

A pastebin.com - forráskódok és fejlesztési információk publikálására szakosodott - honlapon október elsején jelent meg több mint tízezer többségében európai Hotmail felhasználó e-mail címe és jelszava.

A bizalmas adatokat a honlapokról már levették, a Microsoft belső vizsgálata szerint a felhasználói jelszavakat hivatalos Microsoft oldalaknak álcázott honlapokkal csalták ki ismeretlenek.

A rosszindulatú levélküldők jól bevált módszere, hogy több millió e-mail üzenetet küldenek, amelyek látszólag megbízhatónak tartott webhelyekről érkeznek, és az üzenetben a felhasználó személyes adatainak megadását kérik.

A Microsoft közleménye szerint az interneten közzétett jelszavakat a csalók nem a Hotmail rendszerbe való betöréssel, hanem a hamisított oldalakkal becsapott felhasználóktól szerezték meg. Az adathalászat elleni védekezés részeként a Hotmail fiókoknál javasolt a jelszavak háromhavonkénti cseréje, továbbá nem célszerű a kéretlen levelekben érkező mellékletek és hivatkozások megnyitása - olvasható a szoftvercég ajánlásában.

Szakértők szerint az internetes biztonsági kockázatokat nagyban növeli, hogy a világhálót használók mintegy 40 százaléka minden oldalon ugyanazt a jelszót használja.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!