Külföld

2009.10.18. 10:04

Iráni gárdista tiszteket öltek meg

Teherán - Megölték az iráni Forradalmi Gárda több vezető tisztjét egy vasárnap reggel elkövetett öngyilkos merényletben - jelentette a teheráni állami tv és a Fars hírügynökség. Legalább húszan meghaltak - ez volt az utóbbi évek legjelentősebb merénylete a nagyhatalmú Forradalmi Gárda ellen.

MTI

Az iráni rendszer ideológiai hadseregének számító Forradalmi Gárda irányítóinak, az eddigi jelentések szerint legkevesebb húsz embernek a délkeleti Szisztán-Beludzsisztán tartományban oltották ki az életét. Az IRNA hivatalos hírügynökség hatvanra teszi a halottak és sebesültek együttes számát.

A Fars tudósítása szerint a halottak között van Núr-Ali Sustari tábornok, a gárda szárazföldi erőinek parancsnokhelyettese, Radzsab Ali Mohammadzadeh tábornok, a gárdisták szisztán-beludzsisztáni parancsnoka, a délekeleti Iránsahr város gárdaparancsnoka és az Amír al-Momenin egység parancsnoka. A többi áldozat egyszerű gárdista, illetve helyi törzsi vezető volt.

Sajtójelentések szerint a parancsnokok autóval tartottak egy megbeszélés színhelyére a pakisztáni határhoz közeli Pisin térségében, amikor az öngyilkos támadó felrobbantotta magát mellettük.

Ali Laridzsáni parlamenti elnök a teheráni törvényhozásban mondott és a rádió által közvetített beszédében megerősítette a parancsnokok halálát, és részvétét nyilvánította ki. Ez volt az utóbbi évek legjelentősebb merénylete a nagyhatalmú Forradalmi Gárda ellen.

A Forradalmi Gárda nyilatkozatában "külföldi elemeket" vádolt a támadásban való részvétellel, "különösen olyanokat, akik kötődnek a globális arroganciához". Ez utóbbi kifejezést gyakran használják Iránban az ősellenségre, az Egyesült Államokra.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!