Külföld

2009.10.05. 06:30

Leváltották az iráni Forradalmi Gárda vezetését

Teherán - Ali Hamenei ajatolláh legfőbb iráni vezető leváltotta a Forradalmi Gárda elitalakulat parancsnokait - jelentette vasárnap az iráni hivatalos média, de ennek okát nem közölte.

MTI

Az iráni alkotmány értelmében a legfőbb politikai és vallási vezető a fegyveres erők főparancsnoka is egyben, így ő nevezi ki ezen alakulatok parancsnokait. Leváltotta a Forradalmi Gárdához köthető, önkéntesek alkotta ultrakonzervatív félkatonai alakulatnak, a rettegett Baszidzs milíciának a parancsnokát, Hoszein Taeb hodzsatoleszlámot, és helyébe Mohammad Reza Naghdi dandártábornokot, a milícia veterán tábornokát nevezte ki.

A milíciának jelentős szerepe volt Mahmúd Ahmadinezsád elnök június 12-i újjáválasztásakor és azután az ellenzéki tüntetések szétverésében.

Mohammad Reza Naghdi mostanáig a fegyveres erők főparancsnok-helyettese volt, mostantól Mohammad Hedzsazi dandártábornok tölti be ezt a posztot a média szerint. Hedzsazi eddig a Forradalmi Gárda parancsnokhelyettese volt. Tisztségét ezentúl az elitalakulat légierejének parancsnoka, Hoszein Szalámi tölti be. Szalámi helyébe Amir Ali Hadzsizadeh dandártábornok kerül.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!