Külföld

2009.11.25. 17:05

A zsíros, cukros ételek jótékony hatással vannak a kedélyállapotra

Sydney - A zsíros és cukros ételek az agyban hasonló kémiai folyamatokat indítanak be, mint a kedélyállapot-javító gyógyszerek - állapította meg egy ausztrál tanulmány.

MTI

A kutatás során fiatal patkányokat traumatizáltak, és a depressziós, ideges állatok egy csoportját zsíros falatokkal - sütivel, pástétommal - etették. A kísérlet eredményeképpen kiderült, hogy ebben a csoportban csökkent az állatok stresszszintje.
   
Margaret Morris, a kutatócsoport egyik tagja szerint a kísérlet egyértelműen bizonyította, hogy ezek az ételek kedélyjavító hatásúak voltak.
   
"A stressznek kitett állatok, amelyek ízletes, vagy ha úgy tetszik gyorsételt kaptak, nem tűntek többé idegesnek" - szögezte le az Új-Dél-Walesi Egyetem tudósa.
   
A kutatók azzal stresszelték a kis patkányokat, hogy hosszabb időszakokra elválasztották őket az anyjuktól. Az egyik csoport állatkát aztán afféle "terülj-terülj asztalkámmal" kárpótolták, a másik csoport viszont sokkal egészségesebb táplálékot kapott.
   
Morris elmondta, hogy ahhoz hasonló hatást tapasztaltak a zsírban és cukorban gazdag étellel táplált állatoknál, mint amilyent az antidepresszánsokkal kezelt állatoknál értek el.
   
A tudós azonban figyelmeztetett: ezzel nem azt akarták mondani, hogy akkor "nyomás, együnk gyorsételeket", mivel azok köztudottan egészségtelenek. Csupán a kutatás elején tartanak még, s az a cél, hogy megtalálják, mi és hogyan váltja ki ezt a kedvező hatást az agyban, s más módon reprodukálják azt.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!