Külföld

2009.11.10. 06:50

CBS: Obama több tízezer újabb katonát fog Afganisztánba küldeni

Washington - Barack Obama több tízezer újabb katonát fog Afganisztánba küldeni - jelentette a CBS News hírcsatorna, amely szerint az amerikai elnök hétfő este jutott elhatározásra.

MTI

Több hónapi tanácskozás után Obama döntött az Afganisztán-stratégiáról. Csaknem teljes egészében teljesíteni fog az ázsiai országban állomásozó amerikai haderő parancsnokának kérését, amely további 40 ezer katona térségbe küldését szorgalmazza.
   
Obama úgy tervezi, négy harcoló dandárt és sok ezer fős kisegítő személyzetet irányít Afganisztánba - értesült a CBS News az elnök környezetéből.
   
Az elnök mindegyik katonai tanácsadója a csapaterősítést támogatja. Figyelmeztetnek ugyanakkor, csak katonasággal nem lehet megnyerni a háborút, ehhez arra van szükség, hogy Hamid Karzai afgán elnök megtisztítsa kormányát a korrupciótól.
   
A CBS News úgy tudja, az első új dandár jövő év elején fog Afganisztánba érkezni, és a csapaterősítés folyamata csak év végére zárul majd le. Obama elnök tervei szerint a csapatok négy évig maradnának Afganisztánban; Stanley McChrystal tábornok, az amerikai erők parancsoka ennyi idő alatt akarja megkétszerezni az afgán katonaság és rendőrség létszámát. Jelenleg 68 ezer amerikai katona állomásozik az országban, az erősítéssel a csapatok nagysága valószínűleg el fogja érni a 100 ezer főt.
   
James Jones, az elnök nemzetbiztonsági tanácsadója azonban azt mondta, hogy az elnök még nem jutott végső döntésre a csapatok létszámáról. A Fehér Ház közölte: Obama elnök valószínűleg csak azután fog bejelentést tenni Afganisztán ügyében, hogy november 20-án visszatér Washingtonba csütörtökön kezdődő ázsiai útjáról.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!