Külföld

2009.11.04. 09:37

Ellenzéki nagyajatolláh: hiba volt a teheráni amerikai nagykövetség elfoglalása

Teherán - Hoszein Ali Montazeri, egy másként gondolkodó iráni nagyajatolláh, szerdán elismerte az internetes oldalán megjelent nyilatkozatban, hogy kezdetben ő is támogatta az akciót, de, mint írta, "figyelembe véve a negatív következményeket, és azt, milyen érzékenyen reagált rá az amerikai közvélemény, nem volt helyes ezt tenni".

MTI

A diplomáciai képviselet megszállása hadüzenettel ért föl, nem volt helyes döntés - írta.

Harminc éve ezen a napon szélsőséges iráni diákok megrohamozták, és elfoglalták az Egyesült Államok teheráni nagykövetségét, túszul ejtve az ott tartózkodó nagyjából 70 embert. Az amerikai médiát több mint egy évig uraló, 444 napig tartó válság miatt végképp megromlott a viszony Washington és Irán között; megszakadt a diplomáciai kapcsolat a két ország között.

A túszdráma hátterében az állt, hogy Iránban 1979 januárjában győzött az iszlám forradalom, megbukott Reza Pahlavi sah amerikai támogatást élvező rendszere. Amikor Jimmy Carter amerikai elnök engedélyezte a halálos beteg sah amerikai gyógykezelését, Teheránban tiltakozó tüntetések törtek ki.

Az egyetemisták eredetileg azért szállták meg az amerikai nagykövetséget, hogy így erőszakolják ki a sah kiadatását. A túszdráma azonban nem oldódott meg a sah 1980. júliusi halálával sem; a túszokat csak 1981. január 20-án engedték el, algériai közvetítés eredményeként, nem függetlenül attól, hogy időközben háború tört ki Irán és Irak között. Az iszlám köztársaságnak pénzre és fegyveralkatrészekre volt szüksége, s ezekért "cserébe" ajánlotta föl a túszokat.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!