Külföld

2009.11.11. 06:45

Óriási áramszünet Brazíliában

Sao Paulo - Óriási áramszünet keletkezett szerdára virradó éjszaka Brazília két legnagyobb városában, Sao Paulóban, illetve Rio de Janeiróban, s emberek tízmilliói maradtak elektromos energia nélkül.

MTI

A váratlan esemény okát hivatalosan nem közölték, de egyes jelentések szerint a brazil-paraguay-i határon lévő Itaipu vízierőműnél támadtak problémák. Ez a világ második legnagyobb működő vízierőműve: Brazília teljes áramtermelésének 20 százalékát adja. Az országos energiaelosztó központ szerint 17 ezer megawatt energia tűnt el a hálózatból: ez megfelel Sao Paulo brazil szövetségi állam teljes energiafogyasztásának. A Globo Tv honlapja szerint az áramszünet a két brazil nagyvároson kívül más településeket, így Belo Horizontét és a fővárost, Brazíliavárost is érinti. 
   
A 6 milliós lakosságú, s 2016-ban olimpiát rendező Rio de Janeiróban az áramszünet káoszt okozott, mivel a közlekedési lámpák is kialudtak. A 12 milliós Sao Paulóban, Dél-Amerika legnagyobb városában pedig leállt a metró.
   
A CBS amerikai tévécsatorna néhány nappal ezelőtt azt közölte, hogy a múltban több brazil áramszünetet is hackerek okoztak. Brazil tisztségviselők azonban ezt cáfolták.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!