Külföld

2010.04.20. 07:27

Ismét erősödik az izlandi vulkán hamukibocsátása

Ismét erősödik az izlandi vulkán hamukibocsátása, és a kilövellt hamu Nagy-Britannia felé tart - jelentette hétfőn a brit légiforgalmi hatóság (NATS).

MTI

A nyugat-európai légikikötők már éppen arra készültek hétfőn, hogy fokozatosan elindítják a légi forgalmat.

A NATS közleménye szerint a skót légteret meg lehet nyitni kedd reggel (közép-európai idő szerint 8 órakor), de az észak-írországi sorsa bizonytalan. Anglia egyes részein és Walesben kedd kora délután megnyílhat a légtér, de lehet, hogy éppen a legforgalmasabb területen, London felett nem. Az izlandi vulkán tevékenysége kiszámíthatatlan, emiatt a helyzet nagyon gyorsan változik - tette hozzá a NATS.

Az Air France francia légitársaság keddtől fokozatosan elkezdi újraindítani járatait, miután az európai uniós hatóságok beleegyeztek abba, hogy enyhítsenek a vulkáni hamu miatt szükségessé vált légi forgalmi korlátozásokon.

A légitársaság keddtől normális rendben indítja hosszú távú járatait a fővárosból, és belföldi járatainak nagy része is elindul már. Az Air France az Orly és a Roissy-Charles de Gaulle légikikötőből indítja gépeit. A Roissyn kedd délelőtt még csak az induló járatok közlekednek majd normális rendben, déltől azonban már az európai úti célokra indulók is.

Finnország ezzel szemben kénytelen volt meghosszabbítani a légtér zárlatát legalább kedd 18 óráig - közölte a Finavia légiforgalmi hatóság. Hétfőn néhány óráig volt szabad a finn légtér.

A svájci légteret kedd reggel 8 órakor nyitják meg az ország légiforgalmi hatóságának bejelentése szerint, amely hozzáteszi, hogy bár vannak még hamufelhők Svájc felett, koncentrációjuk sokkal kisebb, mint korábban. Ezenkívül az elvégzett próbarepülések eredménye is lehetővé teszi a forgalom fokozatos újraindítását - tették hozzá.

A német légtér hivatalosan kedden 14 óráig zárva marad, de a légitársaságok külön engedélyek alapján indíthatnak személyszállító járatokat - közölte a német légi biztonsági hatóság. Így tehát 12 órával hosszabbították meg a légtérzárlatot az országban a legutóbbi tilalomhoz képest. A külön engedéllyel történő járatindítás lehetősége miatt a Lufthansa légitársaság bejelentette hétfőn, hogy azonnal újraindítja összes külföldre menő járatát, sőt kedden néhány belföldi járatot is elindítanak. Az Air Berlin is elkezdte hétfőn újraindítani egyes járatait.

A légtér zárlata a különböző európai országokban

A nemzetközi légijáratok háromnegyed része kedden újra elindulhat a párizsi Roissy és Orly repülőterekről, Svájc pedig újfent megnyitotta légterét, miután öt nappal ezelőtt az izlandi vulkánkitörésből származó hamufelhő fokozatosan elborította Európát, és megbénított a légiközlekedést a kontinens felett. A felhő azóta fokozatosan oszlani kezdett, ennek nyomán pedig részlegesen újraindulhatott a légiközlekedés.

Az Európára borult hamufelhő - és ennek nyomán a repülési korlátozások - következtében nagyon sok képviselő nem jutott el Strasbourgba az Európai Parlament üléshetére, ezért a testületben most csak a napirendi kérdések vitáit folytatják le, szavazást nem tartanak.

A repülési tilalom előreláthatólag az alábbi időpontokig lesz érvényben a különböző országokban (közép-európai nyári időszámítás szerint, kedd reggeli állapot):

Ausztria: hétfő reggel 5 órakor megnyílt a légtér
Belgium: kedd reggel 8 órától fokozatosan nyílik meg a légtér, délután kettőtől egyes gépek indulhatnak és érkezhetnek, a légitársaságok utasok és teherszállítmány nélkül visszavihetik gépeiket Belgiumba
Bulgária: a légtér teljesen zárva
Csehország: hétfő 12 órakor 48 óra időtartamra megnyitották a légteretDánia: a repülőterek kedd 14 óráig zárva vannak, 10,8 kilométeres magasság felett lehet repülni
Egyiptom: több tucat induló járatot töröltek hétfőn
Észtország: kedd hajnali 3 órakor 6 óra időtartamra megnyílt a légtér
Fehéroroszország: 7000 és 11 ezer méter közötti magasságban korlátozzák a légi forgalmat, több, Minszkből induló járatot törölnek, vagy késleltetnek.
Finnország: újra meghosszabbították a légtér zárlatát legalább kedd 18 óráig
Franciaország: az Air France francia légitársaság keddtől normális rendben indítja hosszú távú járatait a fővárosból, és belföldi járatainak nagy része is elindul már, a párizsi Roissy és Orly repülőtérről a nemzetközi forgalom háromnegyede fokozatosan újra elindulhat
Hollandia: hétfő este három utasszállító gép elindult Amszterdamból tengerentúlra
Horvátország: vasárnap minden reptér megnyílt
Írország: kedd reggel 6-kor korlátozottan megnyílnak a repülőterek, az Aer Lingus légitársaság transzatlanti járatait menetrend szerint indítja, a Ryanair szerda délig nem közlekedteti észak-európai járatait
Izland: minden repülőtér nyitva van, de Európába nem közlekednek járatok
Lettország: reggel 8 órakor megnyílt a légtér
Litvánia: a légteret vasárnap este megnyitották
Lengyelország: kedden az összes repülőtér zárva marad
Magyarország: a Balassagyarmat-Szentgotthárd vonaltól keletre eső légtér kedden 9.30 óráig biztosan nyitott lesz, de a kedden hajnalban két órától lezárt részen az ellenőrzött légtérben továbbra is érvényben van a repülési tilalom; az ellenőrzött légtérben - háromezer és hatezer méter között - szabad a repülés, és a lezárt légtérrész 7.500 méter felett nyitott az átrepülő forgalom számára; Ferihegyen szabad a forgalom, de a járatok csak akkor tudnak közlekedni, ha a célállomás fogadni tudja azokat
Nagy-Britannia: a British Airways törölte helyi és helyközi járatait, de reméli, hogy délután öt óra után elindíthatja távolsági járatait.
Németország: teljes káosz alakult ki a légi közlekedésben; noha délután 14 óráig meghosszabbították a légtérzárlatot, több légitársaság - mindenekelőtt a Lufthansa és az Air Berlin - újraindította és indítja járatait. Az előbbi a tengerentúlról, az utóbbi inkább Európából igyekszik hazahozni a külföldön rekedt németeket, az Air Berlin ugyanakkor néhány belföldi járatot is elindított
Norvégia: kedd reggel ismét lezárták a légteret az ország délnyugati része felett
Olaszország: kedd reggel 8-ig zárva volt minden repülőtér az ország északi részén, 8 órakor a belföldi járatok számára megnyílt a két milánói repülőtér
Oroszország: nyitva van a légtér és minden repülőtér
Románia: hétfőn 20 órakor megnyílt a teljes légtér
Spanyolország: tizenhét repülőtér nyitva
Svájc: kedd reggel 8-kor megnyílt a légtér
Svédország: a légtér nyitva van a Gothenburg városától Stockholmig tartó országrész felett, a SAS légitársaság újra elindítja belföldi, valamint a svéd és a norvég főváros közötti közlekedő járatait
Szerbia, Montenegró, Bosznia-Hercegovina: a légtér vasárnap megnyílt
Szlovákia: a légtér nyitva a keleti országrészben 7,5 kilométeres magasság felett, a pozsonyi repülőtér zárva tart
Szlovénia: hétfőn 6 órakor ideiglenesen megnyitották a légteret
Törökország: semmilyen légi forgalmi korlátozás nincs
Ukrajna: nyitva van a repülőterek zöme, köztük a kijevi

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!