Külföld

2010.04.07. 05:53

Nagy erejű földrengés Szumátrán

Washington/Jakarta/Bangkok - Indonéziában és Thaiföldön lefújták azt a cunamiriadót, amelyet a két országban azt követően rendeltek el, hogy nagy erejű, a Richter-skálán mérve 7,8-as fokozatú földrengés rázta meg az Indonéziához tartózó Szumátra szigetét szerda reggel.

MTI

Előbb a honolului szökőár-előrejelző csendes-óceáni központ jelezte, hogy cunamiriadót rendeltek el Indonézia területére. Az intézet azonban már akkor hozzáfűzte azt is, hogy nem várható pusztító erejű, kiterjedt szökőár, de a partokat elérhetik magas hullámok.

A brit hírügynökség egyik fotóriportere a Szumátra északi partvidékétől délkeletre fekvő Simeule szigetéről arról számolt be, hogy pánik tört ki, és áramkimaradás van. Egy televíziós állomás szerint az emberek néhol magasabb térségek felé menekültek.

Az érintett térségek hatósági továbbra sem tudnak esetleges áldozatokról, illetve anyagi károkról. A Szumátra északnyugati részében lévő Aceh tartomány kormányzója a Metro TV-vel közölte: kiment a tengerpartra, és azt látta, hogy azok az emberek, akik ijedtükben a szárazföld belseje felé menekültek, már vissza is tértek otthonukba. Egy rendőrparancsnok azt mondta: beosztottai nem tapasztaltak semmi rendkívülit.

A rengés fészke Sibolga városától 204 kilométerre nyugat-északnyugatra, 46 kilométeres mélységben volt. A földmozgást a helybeliek szerint három utórengés követte.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!