Külföld

2010.05.11. 08:49

Lebukott az Iránnak kémkedő férfi

Őrizetbe vettek egy Iránnak kémkedő bahreini férfit - közölték hétfő éjjel az el-manámai hatóságok.

MTI

A bahreini belügyminisztérium közleménye szerint a férfit bíróság elé állítják. A közlemény által idézett belógyi illetékes, Mahmúd Bu Hammúd ezredes azt hangsúlyozta, hogy országa és Kuvait szorosan együttműködik a kémügyben. Hozzátette: bármelyik Perzsa-öböl menti ország biztonságának veszélyeztetése az Öböl Menti Arab Államok Együttműködési Tanácsának (GCC) többi tagját is fenyegeti.
   
A síita többségű Bahrein, amelyet egy szunnita dinasztia irányít, az amerikai V. flotta székhelye és Washington egyik legfőbb szövetségese a térségben.
   
A bahreini férfi az iráni Forradalmi Gárda megbízásából dolgozó és Kuvaitban nemrég leleplezett hétfős kémsejt tagja volt. A kuvaiti kormány május 3-án erősítette meg, hogy letartóztatták a kémkedéssel gyanúsított csoportot, de a sajtóval ellentétben nem vádolta Iránt azzal, hogy Teherán áll a sejt mögött.
   
Az al-Kabasz kuvaiti napilap megerősítette, hogy a csoport hét feltételezett tagja a hadseregnek és a rendőrségnek dolgozott, közben pedig az amerikai és kuvaiti támaszpontokról gyűjtött információt.
   
Irán tagadja, hogy köze volna a kémsejthez, de ez nem gátolja a kuvaiti parlamentet abban, hogy az iráni nagykövet kiutasítását kérje.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!