Külföld

2010.05.26. 04:33

Olasz katolikus egyház: tíz év alatt 100 visszaélés?

Róma - Az olasz püspöki konferencia szerint az utóbbi tíz évben megközelítőleg 100 esetben indult az olasz katolikus egyházon belül eljárás szexuális visszaélések gyanújával.

MTI

Mariano Crociata, az olasz püspöki konferencia titkára kedden, a püspökök éves közgyűlése alkalmából tartott sajtótájékoztatóján közölte az egyház által becsült adatokat. Arról nem mondott részleteket, hogy hány ügy végződött a meggyanúsított egyházi személyek elmarasztalásával, illetve hány esetet jelentettek a rendőrségnek. 

Crociata hangsúlyozta: az olasz törvények értelmében a püspökök nem kötelesek jelenteni az állami hatóságoknak az egyházon belüli visszaélések gyanúját. 

Ezzel a nézettel szemben néhány, a szexuális bűncselekmények áldozatait védő ügyvéd arra szokott hivatkozni, hogy a püspököknek igenis van ilyen kötelezettségük, mert közhivatalt töltenek be. 

A püspöki konferencia idei éves találkozója hétfőn nyílt meg. A testület vezetője, Angelo Bagnasco bíboros a megnyitón arra kérte a családokat, hogy bízzanak a katolikus egyházban a visszaélési botrány ellenére. Beszédében hangsúlyozta, hogy az egyháznak soha nem állt szándékában alábecsülni a probléma jelentőségét. 

A napokban újabb, egyházon belüli visszaélési esetekre derült fény Olaszországban. Hétfőn Milánóban őrizetbe vettek egy 73 éves papot, akinek nevét jól ismerték a város meleg közösségében. A papot azzal gyanúsítják, hogy szexuális kapcsolatra kényszerített egy 13 éves fiút.

Savonában nemrég bíróság elé állítottak egy papot, aki a gyanú szerint megrontott egy 12 éves lányt.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!