Külföld

2010.06.27. 09:13

Amerikai légicsapás Észak-Afganisztánban, halottak

Nyolc afgán lázadó, köztük egy helyi tálib parancsnok meghalt egy amerikai légicsapásban az ország északi részén - közölték NATO- és afgán tisztségviselők vasárnap.

MTI

A szombaton Kunduz tartományban végrehajtott támadás felkelők egy mezőn összegyűlt csoportja ellen irányult Sahar Dara körzet egy lakatlan részén, Kunduz várostól mintegy 30 kilométerrel nyugatra a NATO közleménye szerint. Ugyancsak nyolc felkelő halt meg egy közös NATO-afgán hadműveletben a keleti Gazni tartományban - közölte Hail Buz Serzai tábornok, tartományi rendőrfőnök.
Afganisztánban a tálibok elleni harcok délről mindinkább átterjednek az ország más részeibe is, a felkelők csoportjai északon és nyugaton is támadásokat indítanak. Délen megszaporodtak az erőszakcselekmények az elmúlt hetekben. Ez a június a legtöbb halálos áldozatot követelő hónap a harcok 2001 végi kezdete óta: eddig már legkevesebb 91 halottjuk van a szövetséges erőknek, köztük 54 amerikai. Az amerikaiak számára a tavaly október volt a leggyilkosabb hónap, akkor 59 katonájuk halt meg.
A londoni védelmi minisztérium vasárnap jelentette be, hogy egy brit katona belehalt a déli Hilmend tartományban két héttel ezelőtt szerzett sebeibe. Ő az afganisztáni háború 308. brit katonaáldozata. Az Egyesült Királyság mintegy 9500 katonával van jelen Afganisztánban, ez a nemzetközi erők második legnagyobb kontingense az amerikai után.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!