Külföld

2010.06.25. 05:01

Martonyi János: a magyar kormány fellép a gyűlölet ellen

Az új magyar kormány fel fog lépni a fajgyűlölet, az antiszemitizmus, a gyűlölet és a diszkrimináció minden formája ellen - jelentette ki Martonyi János külügyminiszter Washingtonban helyi idő szerint csütörtökön, amikor felavatta a második világháború idején Budapesten zsidókat mentő svájci diplomata, Carl Lutz emléktábláját.

MTI

 "Tanulnunk kell a múltból (...) mindig emlékeznünk kell a holokausztra, hogy soha ne történhessen meg újra" - mondta a néhány tucatnyi egybegyűlt, a zsidó közösség vezetői, amerikai magyar vezetők, diplomaták és barátok előtt. Megjelent Charles Gati magyar származású politológus professzor is, akit szintén Carl Lutz mentett meg.
 Minden idők egyik legbátrabb diplomatája volt a svájci alkonzul, aki több tízezer magyar zsidót mentett meg a náci koncentrációs táborokba való deportálástól - mondta a magyar diplomácia vezetője az előtt a ház előtt, amelyben Carl Lutz egykor élt.
Carl Lutz 1942 és 1945 között több tízezer védlevelet bocsátott ki a zsidók számára, 76 svájci menedékházat alakított ki a magyar fővárosban, köztük a Vadász utca 29. alatti egykori Üvegházban. Carl Lutzot a jeruzsálemi Jad Vasem intézet a Világ Igazai közé emelte, és az egykori diplomata emlékét Magyarországon is őrzik - mondta az amerikai kollégája meghívására Washingtonban tartózkodó miniszter.
A Carl Lutz életét bemutató magyar fotódokumentációs tárlatot az utóbbi években több nagyvárosban is bemutatták az Egyesült Államokban, látható volt egyebek között a washingtoni szenátus épületében, az ENSZ New York-i székházában, a Los Angeles-i Holokauszt Múzeumban és a New Brunswick-i Amerikai Magyar Alapítvány múzeumában - mondta el a miniszter avatóbeszédében, amelynek végén leleplezte a belvárosi Corcoran utca 1828. számú házának falára helyezett emléktáblát. Az emléktábla állítását a budapesti Carl Lutz Alapítvány, a magyar kormány, a Magyar Amerikai Koalíció és a Lantos Alapítvány támogatta.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!