Külföld

2010.07.08. 11:41

Twitteres bejegyzése miatt felmentették a CNN egyik vezető szerkesztőjét

Washington- A CNN amerikai hírtelevízió elbocsátotta egy vezető szerkesztőjét, mert egy Twitter-üzenetében méltatta a minap elhunyt Fadlallah libanoni nagyajatolláhot, a síita iszlám egyik legtekintélyesebb vezetőjét, akit azonban az Egyesült Államok terroristának tart - jelentették csütörtökön amerikai és brit médiumok.

MTI

A húsz éve a CNN-nél dolgozó Octavia Nasr, aki mostanáig a közel-keleti szekció vezető szerkesztője volt a cég atlantai székhelyén, ezt az üzenetet írta a közösségi hálózaton fenntartott profiljába: "Szomorúan értesültem a Hezbollah egyik óriásának, Szajed Mohammed Huszein Fadlallahnak a haláláról, akit nagyon tiszteltem".
   
Néhány Twitter-felhasználó - Izrael támogatója - azonnal olvasta a bejegyzést, és tiltakozott miatta - jelentette a The New York Times. A napilap szerint Parisa Khosravi, a CNN egyik alelnöke a cég egyik belső emlékeztetőjében azt írta, "beszélgettem" a szerkesztővel, és "úgy döntöttünk, hogy távozik a cégtől".
   
A CNN vezetői hétfőn értesültek Nasr twitteres bejegyzéséről, és a hírtévé szóvivője kedden azt mondta vele kapcsolatban, hogy az "hibás értékelés" volt a szerkesztő részéről - írta a Times. "A CNN sajnálja, ha (Nasr) Twitter-üzenete bárkit megsértett. A CNN szabályzata nem engedi meg szerkesztői számára ilyen tartalmú üzenet publikálását. Súlyos ügyről van szó, amelyet ennek megfelelően fogunk kezelni" - mondta a szóvivő.
   
A BBC beszámolója szerint Nasr ezt írta egy weblapra írt bejegyzésében: "Twitter-üzenetemre azonnal érkeztek a megsemmisítő válaszok, aminek az a tanulsága, hogy kényes vagy vitatott ügyekben - különösen közel-keletiekben - 140 leütéses üzenetekkel nem szabad véleményt nyilvánítani." A Twitter oldalára a felhasználók maximum 140 karakteres bejegyzéseket írhatnak, amelyeket azután csak azok olvashatnak, akiknek az illető megengedi, de van lehetősége akár mindenki számára megengedni.
   
Fadlallah 74 éves korában hunyt el vasárnap egy bejrúti kórházban. Ismert volt arról, hogy társadalmi kérdésekben - különösen a nők jogainak ügyében - mérsékelt, gondolkodása pragmatikus volt, viszont támogatásáról biztosította az iráni iszlám forradalmat.
   
Szellemi vezetője és mentora volt a libanoni Hezbollah síita szervezetnek az 1982-es megalakulást követő első néhány évben, bár élesen elítélte a szélsőségesek által 1985-86-ban végrehajtott emberrablásokat és más erőszakcselekményeket. Helytelenítette az Egyesült Államok ellen 2001. szeptember 11-én elkövetett terrortámadásokat is. Határozott ellenzője volt Szaddám Huszein iraki elnök rendszerének, de az amerikaiak iraki háborújának szintén. Pénteki imáiban általában elítélte Washington közel-keleti politikáját, különösen szövetségét Izraellel.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!