Külföld

2010.09.08. 19:43

Elutasították Ratko Mladic holttá nyilvánítását

Belgrád - Elutasította az illetékes belgrádi bíróság a háborús bűnökkel vádolt Ratko Mladic volt boszniai szerb katonai parancsnok családjának kérését, hogy nyilvánítsák holttá a férfit - jelentette szerdán a szerbiai sajtó.

MTI

A határozat jogerős, igaz, a Mladic család kérheti új eljárás lefolytatását - mondta a bírósági szóvivő.

A család június közepén kérte Ratko Mladic holttá nyilvánítását arra hivatkozva, hogy hét éve nincs semmilyen értesülésük róla, ráadásul a szökevény 1996-ban súlyos agyvérzést szenvedett, és eltűnésekor más egészségügyi problémákkal - szív- és emésztőszervi nehézségekkel - is küzdött. A család szerint a volt tábornok aligha kaphatott megfelelő egészségügyi ellátást, s az a legvalószínűbb, hogy már elhunyt.

Ratko Mladic a hágai Nemzetközi Törvényszék fővádlottja; a boszniai háborúban (1992-1995) elkövetett népirtás és emberiesség elleni bűntettek miatt körözik. A törvényszék főügyésze, a belga Serge Brammertz májusban belgrádi tárgyalásai után utalt rá, hogy Mladic Szerbia területén bujkálhat. A szerbek kétharmada ellenzi elfogását és kiadását Hágának.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!