Külföld

2010.10.31. 12:21

Brit lapok a repülőkön talált pokolgépekről: nem próbafutam volt

Vasárnapi brit lapértesülések szerint nem csupán a nyugati terrorelhárító szolgálatok éberségének tesztelése, hanem tényleges merénylet elkövetése volt a céljuk azoknak, akik a Jemenből Amerikába induló teherszállító repülőgépeken felfedezett, robbanószert tartalmazó küldeményeket feladták.

MTI

 A brit sajtó szerint szaúdi informátor riasztotta a brit külső hírszerzést (MI6) arról, hogy a repülőgépeken pokolgépek vannak. A közép-angliai East Midlands repülőtéren péntek hajnalban találták meg az egyik szerkezetet a UPS csomagtovábbító vállalat egyik MD-11-es típusú teherszállító repülőgépén, amely Jemenből indult, és az angol légikikötő, valamint Philadelphia érintésével Chicagóba tartott. Theresa May brit belügyminiszter a hétvégén közölte, hogy a szerkezet "robbanóképes" volt, "és a repülőgép lezuhanását okozhatta volna", ha működésbe lép.
 A belügyminiszter bejelentette azt is, hogy "kíséret nélküli" légi teheráru további intézkedésig nem érkezhet Jemenből Nagy-Britanniába, még átmenő teherforgalomként sem. A közvetlen légi utasforgalmat Jemen és Nagy-Britannia között már korábban leállították, a jemeni terrorveszélyre hivatkozva.
 David Cameron brit miniszterelnök nyilatkozata szerint "nem biztos, de nem is lehet kizárni", hogy a terroristák célja a gép felrobbantása lett volna brit városok felett.
Dubajban is találtak hasonló szerkezetet a FedEx légi teherfuvarozó társaság egyik repülőgépén, és a jemeni hatóságok több tucatnyi hasonló - zömmel amerikai zsidó létesítményeknek címzett - "küldemény" elfogásáról számoltak be.
A News of the World, a legnagyobb vasárnapi brit tömeglap név nélkül nyilatkozó biztonsági szakértőket idézve azt írta: az első feltételezésekkel ellentétben nem "próbafutamról" volt szó, hanem a merényletkísérlet kitervelői ténylegesen fel akarták robbantani a Jemenből indult, Chicagóba tartó két repülőgépet az amerikai nagyváros légterében. A lap szerint hírszerzési illetékesek attól tartanak, hogy a most leleplezett összeesküvés esetleg csak a kezdete egy "Lockerbie stílusú" támadási hullámnak a nyugati világ ellen.
Lockerbie skóciai kisváros jelentős része megsemmisült, amikor 1988 karácsonya előtt néhány nappal az azóta megszűnt amerikai Pan Am légitársaság Londonból New Yorkba tartó egyik Boeing 747-es utasszállító repülőgépén pokolgép robbant, és a több száz tonnányi égő roncs a településre zuhant. A merényletben - amelyért London és Washington annak idején Líbiát tette felelőssé - 270-en haltak meg, köztük négy magyar utas. Az áldozatok közül 11 a kisváros lakója volt.
A The Sunday Telegraph, a legnagyobb vasárnapi konzervatív brit lap úgy tudja, hogy az összeesküvésről szóló első információk már csütörtök éjjel befutottak az MI6-hez a szaúdi hírszerzéstől. A tájékoztatás úgy szólt, hogy Jemenből Chicagóba tartó repülőgépeken "valószínűleg" robbanószerkezetek vannak.
 Az MI6 továbbította az értesülést az amerikai hírszerző szolgálatnak, a CIA-nak.
Brit biztonsági szakértők szerint az incidens mutatja, hogy a légi teherszállításban is ugyanolyan ellenőrzési szigort kell bevezetni, mint amilyent az utasforgalomban alkalmaznak a repülőtereken. Paul Wilkinson, a skóciai St. Andrews egyetem professzora - az egyik vezető brit terrorelhárítási szakértő - a The Sunday Telegraphnak azt mondta: a légi teherfuvarozásban a biztonság "nem kapta meg azt a prioritást, amelyet meg kellett volna kapnia". Wilkinson szerint egyértelművé vált, hogy az al-Kaida terrorhálózat "keresi a gyenge pontokat, azt, hogy hol tud befurakodni a biztonsági ellenőrzés réseibe".
Brit kormánytisztviselők szerint ugyanakkor a teherszállításban sokkal nehezebb az utasforgalom ellenőrzéséhez hasonló szigorúságú biztonsági intézkedések bevezetése. Lord Alex Carlile, a brit kormány terrorizmusügyekben illetékes jogalkotási tanácsadója  a lapnak a nehézségeket illusztrálandó elmondta: csak a mostani incidensben érintett East Midlands repülőtérről, és csak Amerikába minden éjjel tízezer légi teherküldemény indul.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!