Külföld

2010.10.21. 18:09

Castro: globális atomháborúhoz vezetne Irán megtámadása

Havanna - Elkerülhetetlenül globális nukleáris háborúhoz vezetne, ha az Egyesült Államok vagy Izrael támadást indítana Irán ellen - hangsúlyozta Fidel Castro egykori kubai elnök a Cubadebate című internetes oldalon csütörtökön közzétett üzenetében.

MTI

A közéletbe négy év betegeskedés után júliusban visszatért exelnök közleményében ismét felhívta a figyelmet egy esetleges atomháború veszélyeire, amely szerinte az egész emberiség életébe kerülne.

A volt kubai elnök Albert Einstein szavait idézte: "Egy újabb háborúban a nukleáris fegyverek használata maga után vonná az egész emberiség kipusztulását."

Az üzenet szövege franciául, németül, angolul, portugálul, olaszul, oroszul és arabul is elolvasható. A volt kubai vezető a leírt gondolataihoz egy fotót, valamint egy videót is mellékelt, amelyen a havannai, globalizációt vizsgáló kutatóintézet igazgatójával nemrég folytatott beszélgetés tekinthető meg. 

Az üzenetben Castro régóta hangoztatott álláspontját is megfogalmazta, miszerint el kell tűnnie minden nukleáris és hagyományos fegyvernek, amelyek felhasználhatók egy háborúhoz.

A 84 éves exelnök kiemelte: a nemzetek feladata most az, hogy követeljék politikai vezetőiktől az élethez való jogot.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!