Külföld

2010.10.23. 06:36

Iraki kínzásokról, civilek megöléséről szólnak a WikiLeaks dokumentumai

Dubaj, London - A WikiLeaks oknyomozó honlapon szombaton megjelenő dokumentumok szerint az Egyesült Államoknak tudomása volt arról, hogy iraki rendőrök és katonák iraki őrizeteseket kínoztak meg, de "fedezte" az iraki erőket - vélte tudni az al-Dzsazíra arab hírtelevízió péntek este.

MTI

A hírtévé tudósítása szerint a  WikiLeaks titkos amerikai dokumentumaiból kiderül: az amerikai invázió kezdete, 2003 márciusa óta tavaly év végéig legalább 109 ezer ember vesztette életét az erőszakcselekményekben, s csaknem kétharmaduk - 63 százalékuk - polgári személy volt.

A NATO figyelmeztetése ellenére a WikiLeaks pénteken azt ígérte, hogy "fontos bejelentést" tesz szombaton Európában. Korábbi sajtóértesülések szerint a 2006-ban alapított, svéd székhelyű WikiLeaks az iraki háborúval kapcsolatos titkos dokumentumok ezreit szándékozik nyilvánosságra hozni. A honlap amúgy soha nem szokta előre bejelenteni, hogy milyen témában készül közzétenni titkos iratokat.

A tekintélyes brit Guardian című napilap péntek este honlapján arról számolt be, hogy - több más nemzetközi médium hoz hasonlóan - csaknem 400 ezer amerikai katonai dokumentumot kapott WikiLeakstől, s ezek az anyagok feltételezhetően ugyanattól az amerikai elemzőtől juthattak az oknyomozó honlaphoz, aki ez év elején az afganisztáni háborúról szivárogtatott ki anyagokat.

E Guardian szerint e dokumentumokból - amelyekből a WikiLeaks törölte a neveket az esetleges megtorló lépésekre való tekintettel - kiderül, hogy az Egyesült Államok az iraki rendőrök és katonák által elkövetett kínzások, erőszakcselekmények és gyilkosságok százait nem vizsgáltatta ki. Új információ az is, hogy a hírhedt bagdadi incidensbe keveredett amerikai harci helikopter előzőleg a magukat már megadni akaró iraki lázadókat ölt meg. Több mint 15 ezer halt meg ismeretlen incidensekben, s habár az amerikai és a brit hatóságok szerint az iraki hadműveletek polgári áldozatairól nem készült hivatalos statisztika, de a napi jelentések szerint a 109 ezer halottból 66.081 volt civil. Az útszéli robbantásos merényletekben 31.780 ember vesztette életét, míg a vallási villongásoknak csaknem 35 ezer halálos áldozata volt.

Az al-Dzsazíra jelentése szerint a 2004. január elsejétől 2009. december 31-ig tartó iraki eseményekre vonatkozó dokumentumokból kiderül: jóllehet az irakli háború egyik célja a Szaddám Huszein rendszere által működtetett kínzóközpontok felszámolása volt, az iratok rávilágítanak arra, hogy sok esetben iraki rendőrök és katonák kínoztak meg iraki őrizeteseket. Az Egyesült Államoknak tudomása volt az iraki állam által engedélyezett kínzásokról, de arra utasította (az arab országba vezényelt) csapatait, hogy ne avatkozzanak közbe - állította a csatorna.

Az al-Dzsazíra szerint a közzéteendő iratokból az is kitűnik, hogy a háború alatt civilek százait ölték meg az amerikai haderő által létesített torlaszoknál, kordonoknál.

A tévécsatorna többek között azt is megemlítette, hogy az iraki fegyveres konfliktus civil halálos áldozatainak száma jóval magasabb volt a nyilvánosságra hozottnál. A titkos dokumentumok kitérnek azokra az állításokra is, amelyek iraki "halálbrigádokkal" hozták összefüggésbe Núri al-Máliki miniszterelnököt - fűzte hozzá.

Hillary Clinton elítélte a WikiLeaks kiszivárogtatásait

"A leghatározottabban elítélte" a WikiLeaks oknyomozó honlapnak az iraki háborúval kapcsolatos kiszivárogtatásait még pénteken Hillary Clinton amerikai külügyminiszter, de mindenféle további állásfoglalástól elzárkózott azzal, hogy az amerikai külügyminisztérium nem kommentál "törvénytelen úton nyilvánosságra hozott információt".

Clinton nyilatkozata szerint megengedhetetlen, hogy egyének vagy szervezetek bármiféle olyan információt tegyenek közzé, amelyek "embereink és szövetségeseink állampolgárainak életét veszélyezteti"

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!