Külföld

2010.10.11. 07:33

Iszapkatasztrófa - Éppen tíz éve történt hasonló katasztrófa az Egyesült Államokban

Louisville - Egy éppen tíz évvel ezelőtt történt ipari katasztrófa emlékeit idézték fel az egyesült államokbeli Kentucky államban a magyarországi vörösiszap-szennyezésről készült képek.

MTI

2000. október 11-én Inez településen átszakadt egy szénkitermelő vállalat iszaptározója, és mintegy 1100 millió liternyi fekete színű, ragacsos massza - a felszínre hozott szén finomítása során keletkező melléktermék - ömlött bele a környező vizekbe. Személyi sérülés nem történt, viszont a térségben súlyosan szennyeződtek a folyók és csermelyek. Az iszap végül az Ohio folyóba zúdult. A helyiek elmondása szerint nem egyszerűen sötét színű folyadék ömlött ki a tározóból, hanem egészen fekete, sűrű puding jellegű, szinte lávaszerű anyag hömpölygött végig a környéken.

A tározó tulajdonosa, a virginiai székhelyű Massey Energy egy leányvállalata végül 46 millió dollárt fordított a kiömlött massza feltakarítására. Ezenkívül 3,5 millió dolláros bírságot fizetett az állami hatóságoknak, és ismeretlen összegű kártérítést nyújtott a helyi károsultaknak. A Martin megyében történt iszapömlés után a hatóságok szigorították az iszaptárolásra vonatkozó szabályokat.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!