Külföld

2010.11.09. 19:03

Az Egyesült Államok elfogadja az ENSZ Emberi Jogi Tanácsának egyes ajánlásait

Genf - Washington kedden megígérte, hogy megszünteti a faji megkülönböztetést és tisztességesen bánik a rabokkal a börtönökben az Egyesült Államokban és külföldön, összhangban az ENSZ Emberi Jogi Tanácsa korábbi ajánlásaival.

MTI

Az amerikai küldöttség arra a 228 ajánlásra válaszolt, amelyet egy ENSZ-tanácskozás résztvevői terjesztettek elő a múlt pénteken Genfben. A delegáció közölte: az Obama-kormányzat azon van, hogy bezárja a guantánamói börtöntábort, és megtiltsa a kínzást.
   
Ezzel párhuzamosan az amerikaiak elutasították az egyes amerikai bírósági ügyekre vonatkozó javaslatokat, többek között azt a havannai indítványt, hogy engedjenek szabadon öt, kémkedésért elítélt kubait.
   
Harold Hongju Koh, az amerikai külügyminisztérium jogi tanácsadója hangoztatta, nagy munka vár rájuk. A szakértő ugyanakkor védelmébe vette azokat az eredményeket, amelyeket az emberi jogok területén az Egyesült Államokban elértek. Hangoztatta, hogy elkötelezettek azok kiterjesztésére, valamint a párbeszéd folytatására. Közölte: az Obama-kormányzat hivatalos válaszát a tanács jövő márciusi ülésén nyújtja be azt követően, hogy az illetékes amerikai ügynökségek teljes mértékben áttekintik az ajánlásokat.
   
A négy éve alakult Emberi Jogi Tanács időről időre felülvizsgálja az emberi jogok helyzetét mind a 192 ENSZ-tagállamban. Az Egyesült Államok most először került sorra ebben az értékelésben, a pénteki genfi ülésen a testület tagállamai kifejthették véleményüket a témában. Washington tavaly csatlakozott a tanácshoz, véget vetve annak a bojkottnak, amit a George Bush vezette előző kormányzat hirdetett meg.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!