Külföld

2010.11.24. 09:57

Közös hadgyakorlattal válaszol az Egyesült Államok és Dél-Korea

Washington - Közös hadgyakorlat megrendezésében állapodott meg az amerikai és dél-koreai elnök, válaszul a keddi észak-koreai tüzérségi támadásra - jelentette be a washingtoni Fehér Ház közleményében.

MTI

Barack Obama és Ri Mjong Bak telefonon egyeztetett egymással közép-európai idő szerint szerdán a hajnali órákban. Megállapodtak abban, hogy a két ország az elkövetkező napokban rendezi meg a hadgyakorlatot, amellyel demonstrálni kívánja szoros biztonsági együttműködését és szövetsége erejét.

A Fehér Ház szerdán bejelentette, hogy a George Washington repülőgép-hordozó csatlakozik a dél-koreai haditengerészeti erőkhöz a Koreai-félszigettől nyugatra eső vizeken, hogy november 28-a és december 1-je között légvédelmi és szárazföldi harckészültségi gyakorlatot tartsanak, amelyet már jóval korábban a keddi incidens előtt tervbe vettek.

Dave Lapan ezredes, a Pentagon szóvivője szerdán azt közölte, hogy az Egyesült Államok sem újabb eszközöket, sem újabb csapatokat nem küldött Dél-Koreába. Norton Schwartz tábornok, a légierő vezérkari főnöke pedig úgy vélekedett, hogy a mostani válságot Dél-Korea egyedül is képes kezelni.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!