Külföld

2010.11.30. 17:41

Orbán és Putyin megvitatta a Mol-Surgutneftegas ügyet

Moszkva - Orbán Viktor magyar és Vlagyimir Putyin orosz miniszterelnök kedden Moszkvában megvitatta a Surgutneftegas (Szurgutnyeftyegaz) tulajdonában lévő Mol-részvénycsomag ügyét, s a megbeszélések a jövőben folytatódnak - jelentette ki Dmitrij Peszkov, Putyin sajtótitkára a magyar-orosz kormányfői találkozó után az ANI kőolajipari kérdésekre szakosodott sajtóügynökség kérdésére.

MTI

Alekszej Miller a Gazprom társaság vezérigazgatója a Déli Áramlat gázvezeték ügyében való együttműködést konstruktívnak nevezte újságírók előtt. A keddi tárgyalás befejeztével Miller kijelentette: a magyar féllel minden kérdésben egyetértésre tudnak jutni, minden feladatot sikeresen megoldanak. Hozzátette: túljutottak a magyarországi parlamenti választások miatti átmeneti időszakon, s azt mondta, hogy Magyarországon soha nem vonták kétségbe a projekt szükségességét.

A Surgutneftegas megvásárolta az osztrák OMV-tól a Mol 21,2 százalékos pakettjét, de mindmáig nem gyakorolhatja tulajdonosi jogait. Hírek szerint a magyar állam meg szeretné vásárolni a pakettet.

A majdan Magyarországon is áthaladó Déli Áramlat gázvezeték megépítésével az a cél, hogy a gáz Oroszországból a kockázatosnak tartott tranzitállamok elkerülésével jusson el Európába.

A találkozón feltehetően szó volt a Malév ügyéről is, amelynek még orosz tulajdonban lévő részét szintén meg akarja vásárolni Magyarország.

A tárgyalásokról a magyar fél nem nyilatkozott.

A magyar kormányfő útjának következő állomása Varsó.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!