Külföld

2011.02.02. 11:06

Tűz volt a szlovákiai Mohi atomerőműben, de eltitkolták

Tűz volt november végén a szlovákiai Mohi (Mochovce) atomerőműben, de akkor a hatóságok nem tájékoztatták róla a közvéleményt - közölte az aktualne.sk szlovákiai hírportál szerdán.

MTI

A Greenpeace környezetvédő szervezet botrányosnak minősítette az esetet, azonnali vizsgálatot, illetve a történtek nyilvánosságra hozatalát követeli.
   
Az aktualne.sk szerint egy olajvezeték-szűrő szigetelésének a meghibásodása következtében olaj került a turbógenerátorba, amely a berendezés későbbi újraindításakor kigyulladt. A tűzeset az atomerőmű második energiablokkjában történt. A hatóságok a tüzet eltitkolták, s a közvélemény az erőmű dolgozóinak névtelen leveléből értesült a történtekről.
   
A turbógenerátor éppen a szűrő javítása miatt volt leállítva. A berendezés újraindításakor több tűz keletkezett. Az atomerőmű dolgozói szerint hiba volt, hogy a berendezést beindították. "A vezetés a biztonság helyett a termelést helyezte előtérbe" - áll a levélben, amely az aktualne.sk birtokában van.
   
Az ügyet már vizsgálja a szlovák atombiztonsági felügyelet. "A baleset az atomerőmű másodlagos, nem nukleáris részében történt, a környezetet nem veszélyeztette" - állítja a hivatal igazgatója, Dagmar Zemková, aki szakértőket küldött a helyszínre, hogy ott is vizsgálódjanak.
   
"Megdöbbentő, hogy miközben a szlovák közvélemény csupa pozitívumot hall a Szlovák Villamos Művektől a szlovákiai atomenergiáról, egy tűzesetet eltitkolnak, s arról csak egy névtelen levélből értesülünk" - jelentette ki Andrea Zlatnanská, a szlovákiai Greenpeace szóvivője.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!