Külföld

2011.04.27. 14:23

Devianciához vezet a sok netezés?

Egy kutatás felfedte, hogy akik sok időt töltenek az interneten, hajlamosabbak a deviáns viselkedésre.

Napló Online

A kanadai Queen's Egyetem kutatói arra figyeltek fel, hogy fiatalok akik, a legtöbb idejüket internetezéssel töltik, hajlamosabbak rászokni a dohányzásra, az alkoholfogyasztásra, illetve gyakrabban használnak drogokat, védekezés nélküli nemi életet élnek, vagy mellőzik a biztonsági öv használatát. Ellenben, akik kevesebb időt töltenek online, azok kevésbé vonzódnak ezekhez a tevékenységekhez - írta a Daily Mail.

A kutatás egy szociális kognitív elméleten alapul, miszerint ha mások deviáns viselkedését nézzük, az egy módja annak, hogy eltanuljuk tőlük ezeket a  viselkedési formákat - mondta Valeria Carson, a kutatás szakértője.

Mivel a serdülőkorban lévők naponta átlagban akár több, mint négy órát is ki vannak téve ilyen tartalmaknak, könnyen felvehetik ezeket szokásokat.

A videójátékok, és tévéadások sokkal inkább cenzúra alatt állnak, emiatt ezeknél nem áll fenn hasonló veszély, ellenben az internetet lehetetlen ellenőrizni.

A szülők saját kezűleg használhatnak különböző programokat, de valószínű, hogy ezek sem képesek kiszűrni minden nemkívánatos weboldalt - tette hozzá Carson.

A kutatás, amit nemrég publikáltak az American Journal of Preventive Medicine camű lapban, azt sugallja, hogy a jövőbeli kutatások specifikusan vizsgálják a serdülők által látogatott tartalmakat.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!