Külföld

2011.04.08. 17:50

Homokvihar okozott tömegkarambolt Németországban

Kavelstorf - Tömegkarambolt okozott pénteken délután egy homokvihar Rostock közelében, a szerencsétlenségben legalább 8 ember életét vesztette, a sérültek száma 100 körül van - közölte a helyi rendőrség.

MTI

Az észak-németországi A 19-es autópályán a látótávolság hirtelen tíz méter alá esett, ami néhány másodperc alatt karambolok sorozatát idézte elő.   Mintegy 80 jármű futott egymásba, köztük három kamion, az egyik közülük veszélyes árut szállított, amely további közel 20 járművel együtt kigyulladt.
   
"Ez a legszörnyűbb közlekedési baleset, amely Mecklenburg-Elő-Pomeránia tartományban valaha is történt" - mondta Yvonne Burand szóvivő. Mentőautók és helikopterek vitték a sérülteket a környék kórházaiba. Egy szemtanú újságíró szerint az egymásra torlódott, összepréselődő autók nyilvánvalóvá teszik, hogy nagy sebességgel haladtak.
   
Meteorológusok szerint a homokihar északon nem tartozik a ritka természeti jelenségek közé. A karambolt inkább a szerencsétlen körülmények láncolata okozta - mondta Gerhard Lux, a Német Meteorológiai Szolgálat (DWD) szóvivője. A DWD már péntek délelőtt 85 kilométeres óránkénti sebességű vihart jelzett. A szokatlan ezúttal az volt, hogy a széláram a tengerparttól  mélyen az ország belseje felé haladt, száraz területre ért, ahol a még kopár mezőkön a szél könnyedén felkorbácsolta a földet - magyarázták a szakértők, hozzáfűzve, hogy a szerencsétlenség helyszínén a terep magasabban fekszik mint az autópálya, ami úgy fokozta a szél erejét, mintha csak egy alagútban történt volna.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!