Külföld

2011.04.24. 17:58

Több mint 500 halott az elnökválasztás óta Nigériában

Több mint 500-an haltak meg az egy héttel ezelőtti elnökválasztás óta tartó erőszakhullámban Nigéria zömmel muzulmánok lakta északi részén - közölte vasárnap egy nigériai polgárjogi civilszervezet.

MTI

A Civil Rights Congress egyik tisztségviselője a francia hírügynökségnek telefonon elmondta, hogy legfrissebb adataik szerint 516 a halálos áldozatok száma, de elképzelhető, hogy valójában sokkal több, még gyűjtik az adatokat. Eddig főleg Kaduna szövetségi állam déli részéből kaptak információt. Ezt megelőzően a Civil Rights Congress 250 halálos áldozatról számolt be.
   
Az állami hatóságok nem hajlandók adatokat közölni az áldozatokról, mondván, hogy nem akarják növelni a feszültséget az ország keresztény és muzulmán közössége között.
   
A szóban forgó emberöléseknek legalább egy részével gyanúsított Boko Haram nevű muzulmán szekta közölte vasárnap, hogy "addig folytatják harcukat, amíg a muzulmánok vissza nem nyerik szabadságukat az egész országban". A szekta felszólította az abujai kormányt, hogy térjen át az iszlámra, vesse el az ország alkotmányát, és vezesse be a korán törvényeit.
   
A fekete kontinens legnépesebb állama nagyjából felerészben egy túlnyomórészt muzulmán északi és egy keresztények lakta déli részre oszlik. Nigériában április 9-én parlamenti választásokat rendeztek, majd a 16-i elnökválasztást a keresztény Goodluck Jonathan nyerte meg. Legjelentősebb ellenfele a muzulmán Muhammadu Buhari volt. Kedden pedig kormányzóválasztást tartanak a 36 szövetségi államban, így kevés remény van arra, hogy az erőszakcselekmények hamarosan abbamaradnak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!