Külföld

2011.05.16. 17:04

Az IMF nem várja el Strauss-Kahntól, hogy lemondjon

A Nemzetközi Valutaalap (IMF) egy, a CNBC-nek névtelenül nyilatkozó illetékese szerint az IMF vezetése nem várja el Dominique Strauss-Kahntól - aki jelenleg a New Yorki-i bíróságon várja, hogy ismertessék vele az ellene emelt vádakat - sem azt hogy lemondjon a vezérigazgatói tisztről, sem pedig azt, hogy felfüggessze hivatalának betöltését. Ezzel kapcsolatban a döntés joga a vezérigazgató kezében van.

MTI

A Fehér Ház továbbra is bizalommal viseltetik az IMF intézménye iránt - jelentette ki hétfőn Jay Carney szóvivő. Az amerikai pénzügyminisztérium ugyancsak kifejezte meggyőződését, hogy az IMF a kialakult helyzetben is el tudja látni a feladatát. A hétfői The Wall Street Journal értesülése szerint az a 32 éves nő, aki szexuális zaklatással vádolta meg az IMF-vezért, kétgyerekes, guineai bevándorló. A The New York Times csak egy tinédzserkorú lánytól tud, akivel a nő közös háztartásban él  Bronxban.
   
A The New York Times egyébként úgy értesült: a manhattani ügyészség azt fogja kérni a bíróságtól, hogy Strauss-Kahn legalább hétfőig maradjon őrizetben, és hogy a szabadlábra helyezés fejében letétbe helyezendő óvadék összege akár több millió dollár is lehet. A CNBC szerint egyébként Strauss-Kahn 525 dollárt fizetett azért a lakosztályért a manhattani Sofitelben, amelyről az első médiajelentések azt állították, hogy éjszakánként 3 ezer dollárba kerül.

 

A bíróság úgy döntött, hogy Strauss-Kahn őrizetben marad

A védelem által felkínált, egymillió dolláros óvadék ellenére is őrizetben marad  a Nemzetközi Valutaalap (IMF) szexuális bűncselekménnyel vádolt vezérigazgatója - határozott a hétfői New York-i tárgyaláson a bíró.

A vád szerint a manhattani Sofitel szállodában talált DNS-nyomok az első vizsgálatok alapján bizonyítják a bűncselekményt. Nyomozás indult emellett annak a gyanúnak a tisztázása végett is, hogy Dominique Strauss Kahn követett-e el korábban hasonló dolgot. Az ügyész szerint a szabadlábra helyezéssel azt kockáztatták volna, hogy a Franciaországba távozik, és nem tér onnan vissza. A védelem szerint az IMF-vezér ártatlannak vallotta magát az ellene felhozott vádakban.
   
Strauss-Kahnnak legközelebb pénteken kell megjelennie a bíróságon. Benjamin Brafman, az IMF-vezér sztárügyvédje csalódottságának adott hangot a bírói döntés miatt, de kijelentette: "a csata csak most kezdődött". A tárgyaláson a védő kijelentette: "igen valószínű, hogy végül felmentik" Strauss-Kahnt.
   
Dominique Strauss-Kahn először jelent meg a bíróság előtt azóta, hogy a hétvégén bombaként robbant a hír: a manhattani Sofitel szálloda egy 32 éves szobalánya azzal vádolta meg, hogy meg akarta erőszakolni. A nő, aki amerikai lapértesülések szerint egy kétgyermekes guineai bevándorló, vasárnap több felsorakoztatott személy közül az IMF-vezért azonosította támadójaként.
     A hétfői tárgyalásra érkező a vádlottat nem bilincselték meg, mint vasárnap éjjel, amikor bűnügyi orvos-szakértői vizsgálatra szállították. A védelem szerint az IMF-vezér önként vetette alá magát ennek a vizsgálatnak; az a személy, akivel  szombaton együtt ebédelt - médiaértesülések szerint ez a lánya volt - a tárgyaláson tanúsítani fogja, hogy a vádlott nem menekült el a szállodából, ahogyan azt róla állítják.
    Rendőrségi források szerint a szállodából eltávozott vádlottra úgy sikerült rátalálni, hogy Strauss-Kahn felhívta a szállodában felejtett mobiltelefonját, és elmondta a személyzetnek, hogy a JFK repülőtéren tartózkodik.
    Ha bűnösnek találják, Strauss-Kahnt szexuális bűncselekmény és nemi erőszak miatt egyaránt 15 és 20 év közötti szabadságvesztésre ítélhetik, a törvénytelen fogva tartásért pedig tovább 3 évet szabhatnak ki rá. Az IMF vezérigazgatóját nem illeti meg diplomáciai mentesség.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!