Külföld

2011.05.14. 13:20

Egy nap alatt 1700 menekült érkezett Lampedusára

Szombatra virradóra újabb két, menekülteket szállító hajó érkezett Lampedusára, egyenként mintegy 200 emberrel a fedélzetén, s ezzel 24 órán belül 1700 Líbiából érkező ember szállt partra az Olaszországhoz tartozó szigeten.

MTI

Közöttük ezúttal is számosan voltak más országokból útnak indult illegális bevándorlók. Az egyik, péntek éjjel partot ért hajó 218 utasa mind tunéziai volt. Előzőleg napokig nem érkezett egyetlen tunéziai sem - rájuk egyébként visszatoloncolás vár a Róma és Tunisz között született, április elején életbe lépett toloncegyezmény értelmében.

Az észak-afrikai forradalmi hullám januári kezdete óta Lampedusára érkezett több mint 30 ezer ember közül 25 ezren tunéziaiak voltak, akik túlnyomó részben Franciaországba igyekeznek eljutni. Április eleje óta azonban toloncegyezmény van érvényben Róma és Tunisz között, s azóta egyre nagyobb arányban Líbiából érkeznek bevándorlók, akik az ottani harcok miatt hagyják el az országot.

Az Afrikához közeli, alig 20 négyzetkilométeres olasz szigeten a helyzet továbbra is válságos, a helyi befogadó központ 850 helye folyamatosan túlterhelt, s az érkezőket más olasz központokba szállítják tovább.

A Földközi-tengeren át mindenféle lélekvesztőkön Európába igyekvő menekültek gyakorta szenvednek balesetet. Az ENSZ Menekültügyi Főbiztossága (UNHCR) pénteken arról számolt be, hogy adatai szerint az utóbbi másfél hónapban hozzávetőleg 1200 észak-afrikai menekült veszett a tengerbe.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!